clear sky
17°C
11.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Nasmejani Čendler van ekrana bio USAMLJEN i DEPRESIVAN, sa samo 14 postao TEŽAK ZAVISNIK, a traume iz detinjstva ga progonile do SMRTI

06.11.2023. 08:35
Piše:
Srbija Danas
Metju Peri
Metju Peri / Izvor: Foto: Instagram printscreen/mattyperry4,youtube printscreen extratv

Ceo svet je ostao u šoku kada je saznao da je Metkju Peri mrtav!

Vest da je Metju Peri preminuo potresla je kolege i fanove širom sveta. Miljenik publike najpoznatiji po ulozi Čendlera Binga u planetarno popularnoj seriji "Prijatelji" iznenada nas je napustio u 54 godini života. 

Koliko je njegova smrt iznenadila i zaprepašćujuća za fanove svedoče i brojne teorije koje se šire mrežama, a koje se bave uzrokom, okolnostima i razlozima smrti slavnog glumca. Gotovo da javnost ne može da veruje da je zaista mrtav, te sada pokušavaju da se nađu logična objašnjena, ali smrt je uvek neobjašnjiva i nedokučiva.

Tako su kao grom odjeknuli podaci o njegovoj zavisnosti od alkohola i lekova, nezdravom načinu života i pokušajima odvikavanja. Oni kao da su bacili senku na ono najvažnije - ko je bio Metju Peri kao glumac, čovek, prijatelj, rođak, sin.

Metju Peri
Metju Peri / Izvor: Foto: Youtube printscreen/extratv

Detinjstvo

Objavljivanjem autobiografije "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar" glumac je dao mogućnost fanovima širom sveta da shvate ko je on ustvari bio, šta se krije iza maske popularnosti i srećnog lica koje nas je 10 godina zasmejavalo kroj seriju "Prijatelji".

U svojim memoarima priča o usponima i padovima svog života, od detinjstva do odraslog doba. Njegovo detinjstvo je ono što je oblikovalo mnoge borbe koje je imao u kasnijem životu i ključno je za razumevanje njegovog životnog puta.

Metju Lengford Peri je rođen 19. avgusta 1969. godine u Vilijamstaunu u Masačusetsu. Odrastao u Otavi i Los Anđelesu, svakodnevno putujući na relaciji Montreal – Los Anđeles zbog razvoda roditelja

Kao tinejdžer želeo je da postane slavni teniser i bio je nacionalno priznata zvezda ovog sporta u Kanadi. Kada se okrenuo glumi u svojim dvadesetim, dobio je željenu ulogu glavnog glumca u pilotu serije o kojoj su svi pričali i koja je danas jedna od najpoznatijih sitkom serija na svetu – "Prijatelji".

Njegov otac glumac, Džon Benet Peri, raskinuo se sa svojom majkom Suzanom dok je Metju još bio dete. Otišao je da živi sa svojom majkom u Otavi, Kanada.

Dok je odrastao, Peri je razvio dve strasti — igranje tenisa i glumu. Preselio se u Los Anđeles sa 15 godina da živi sa ocem.

Sugeriše se da su iskustva Metjua Perija iz detinjstva postavila pozornicu za njegove buduće borbe. Kao dete, često se osećao usamljeno i kao da je morao naporno da radi da bi privukao pažnju svojih roditelja, posebno majke. Ova osećanja bi ostala sa njim u odraslom dobu, što bi ga dovelo do toga da se okrene zloupotrebi supstanci, slavi i povremenim vezama kako bi se osećao manje sam.

Međutim, Peri ne krivi svoje roditelje za svoju zavisnost. Dok je to činio ranije, u odraslom dobu je verovao da je zavisnost bolest i da ima prirodnu predispoziciju za to. Ipak, smatra da su tu predispoziciju pogoršali događaji iz njegovog detinjstva. 

Peri je imao svoje prvo iskustvo sa drogom kada je imao samo nekoliko nedelja. Bio je beba sa grčevima, a njegovi roditelji su očajnički želeli da ga nateraju da prestane da plače. Njegov lekar mu je prepisao barbiturate, depresivnu klasu lekova koji izazivaju zavisnost. Njegov otac se seća Perija kao bebe koja je neutešno plakala, a zatim zaspala odmah nakon što bi dobila lek.

Iako kao beba nije razvio zavisnost od barbiturata, iskustvo je ostavilo trag. Prvo, veruje da je to negativno uticalo na njegovu sposobnost da spava jer mu je lek dat tokom perioda intenzivnog razvoja mozga koji oblikuje san osobe. On je implicirao da bi to mogao biti razlog zbog kojeg je imao problema sa spavanjem kao odrasla osoba. Drugo, Peri sugeriše da je ovo bio prvi slučaj pokušaja da se reši problem sa lekom, a ne da se istražuje i rešava osnovni uzrok, uspostavljajući obrazac koji će kasnije ponoviti.

Njegova majka je bivša kraljica lepote koja je postala moćna žena sa sjajnom karijerom. Njegov otac Džon Benet Peri je bivši muzičar koji je postao glumac koji nikada nije postigao veliki uspeh osim poznate reklame za parfeme. (Kratka napomena: Perijev otac je ipak dobio priliku da zablista u udarnom terminu, kada je napravio kambek u sezoni 4 serije Prijatelji.) Venčali su se i dobili ga skoro odmah, ali su se onda razveli kada je imao devet meseci. Nakon razvoda, njegov otac se preselio u Kaliforniju da nastavi karijeru u šou biznisu, ostavljajući Perija i njegovu majku, tada samo 21-godišnju Suzan Peri, u Kanadi.

Metju se često usamljeno sam tokom svog detinjstva. Jedno od njegovih najranijih sećanja je kako je sam putovao iz Kanade u LA da poseti svog oca. Imao je samo pet godina i leteo je kao maloletnik bez pratnje. Seća se da se uplašio i osetio olakšanje kada je konačno video LA iz aviona, znajući da će uskoro biti sa roditeljem. Veruje da je sećanje iza njega uticalo da se oseća opušteno – manje usamljeno – u kućama ili stanovima sa pogledom na svetla grada.

Kod kuće u Kanadi, osećaj usamljenosti je bio konstantan. Njegova majka je radila dugo i, iako je obično bio pod brigom bake i dede ili dadilje, često je bio sam kod kuće. Znajući da je njegov otac otišao avionom za Kaliforniju, svaki put kada bi video avion iznad glave, zabrinuo se da je njegova majka u njemu, ostavljajući ga iza sebe.

Nakon što se sa 15 godina preselio u Los Anđeles da živi sa ocem, postao je više zainteresovan za glumu. Pored nastupa u nekoliko srednjoškolskih scenskih produkcija, ostao je strastveni teniser. Peri je zauzeo 17. mesto na nacionalnom nivou u kategoriji juniora pojedinačno i treće u kategoriji parova. Po završetku srednje škole je nameravao da se upiše na Univerzitet Južne Kalifornije. Međutim, kada mu je ponuđena glavna uloga u televizijskoj seriji "Dečaci će uvek biti dečaci" (1987), iskoristio je priliku da započne svoju glumačku karijeru.

Karijera

Peri je svoju prvu filmsku ulogu dobio još u srednjoj školi, sporednu ulogu u fimu "Noći u životu Džimija Rirdona" (1988). Nažalost, film nije privukao mnogo pažnje, a kritika je bila oštra.

U septembru 1987. Peri je glumio u svom prvom sitkomu, "Druga šansa". Komedija je imala fantastičnu priču gde je glavni akter bio Kil Martin koji je glumio čoveka koji umire i dobija priliku da se vrati kao mentor mlađoj verziji sebe (koju igra Peri). Film je kasnije preinačen, izbačen je lik koji je Martin tumačio, a u fokusu su bile tinejdžerske nezgode Perijevog lika. Uprkos novom pravcu i novom naslovu, "Dečaci će uvek biti dečaci", sitkom nije uspeo da privuče dovoljno publike da ostane u etru.

Nakon toga usledilo je nekoliko neuspelih uloga ili onih koje nisu izazvale veći odjek. A onda je otišao na kasting za "Prijatelje" i njegov život se potpuno promenio.

"Prijatelji" su bili izuzetno uspešni i to je Perija učinilo međunarodnom slavnom ličnošću. Do 2002. godine, on i njegove kolege Dženifer Aniston, Kortni Koks, Liza Kudrou, Met LeBlan i Dejvid Švimer zarađivali su milion dolara po epizodi.

Serija mu je donela i nominaciju za Emi 2002. godine za nagradu za najboljeg glavnog glumca u komedijskoj seriji.

Prijatelji iz "Prijatelja"

Peri je ubrzo pronašao savršen projekat sa glavnom ulogom u novom sitkomu o grupi mladića i devojaka u Njujorku. Debitujući u septembru 1994, "Prijatelji" su postali jedan od najpopularnijih televizijskih serijala svih vremena.

Peri je igrao duhovitog i sarkastičnog Čendlera Binga, koji je delio stan sa ambicioznim glumcem po imenu Džoi, koga je igrao Met LeBlan, i bio je dugogodišnji Rosov prijatelj, koga igra Dejvid Švimer. Glumačku postavu su upotpunjavale Kortni Koks koja je igrala Moniku, Rosovu sestru; Dženifer Aniston je igrala Rejčel, Monikinu cimerku i Rosovu ljubav; a Lisa Kudrou je igrala Fibi, otkačenu, neobičnu prijateljicu svih.

Šest glumaca su bili prijatelji i na ekranu i van njega. Udružili su se da ponovo pregovaraju o svojim ugovorima nakon što su "Prijatelji" postali veliki hit — emisija koju mnogi Amerikanci obožavaju da gledaju četvrtkom uveče.

Tokom kasnijih sezona "Prijatelja", Čendler je razvio romantičnu vezu sa Monikom. Likovi su se na kraju venčali, usvojili blizance i planirali preseljenje u predgrađe pošto se serijala završila u maju 2004. nakon decenije emitovanja.

Peri se pojavio u filmovima kao što su "Fools Rush In, Almost Heroes, Three to Tango, The Vhole Nine Iards" i njegov nastavak "The Vhole Ten Iards, i Serving Sara".

Godine 1995. Peri i Dženifer Aniston pojavili su se u 60-minutnom promotivnom videu za Microsoftov Windovs 95, objavljenom na VHS-u 1. avgusta.

Za svoju ulogu Džoa Kvinsija u "Zapadnom krilu", Peri je dobio dve nominacije za Emi za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji 2003. i 2004. godine. Pojavio se kao advokat Tod Merik u dve epizode "​​Alli McBeal". Godine 2004. debitovao je kao reditelj i glumio u epizodi četvrte sezone komedije-drame "Scrubs", epizode ​​u kojoj je bio njegov otac.

Borba sa zavisnošću

Brutalno iskren i samosvestan, on slikovito opisuje svoju doživotnu borbu sa zavisnošću u autobiografiji i onim što ju je podstaklo, uprkos tome što je naizgled imao sve. Najozbiljniji deo knjige je svakako njegova borba sa zavisnošću, i šokantni detalji poput činjenice da je bio na detoksikaciji čak 65 puta. 

Naime, Peri se borio sa zavisnošću od alkohola i lekova za bolove, a prvi put je otišao na rehabilitaciju zbog zavisnosti od leka protiv bolova Vicodin 1997. i završio drugu rehabilitaciju 2001. Godinama kasnije, Peri je rekao "People" da "nije mogao da prestane" da koristi alkohol i pilule tokom tog perioda.

U svojim memoarima, Peri je napisao da je postao alkoholičar sa 14 godina. Postao je zavisnik od Vicodina nakon nesreće na jet-skiju 1997. i završio je 28-dnevni program rehabilitacije u Fondaciji Hazelden Betti Ford te godine. Njegova težina je pala na samo 58 kg, a uzimao je čak 55 Vicodin pilula dnevno. Sa 30 godina patio je od pankreatitisa izazvanog alkoholom. U maju 2000. primljen je u medicinski centar Cedars-Sinai.

Dok je Peri 2002. rekao da se potrudio da ne pije na snimanju "Prijatelja", dolazio je sa ekstremnim mamurlukom i ponekad se znojio i tresao na snimanju. Tokom kasnijih sezona serije, često je bio pijan na setu. Njegovi drugovi su uložili napore da mu pomognu, čak su organizovali intervenciju, ali su bili neuspešni.

Metju Peri
Metju Peri / Izvor: Profimedia

U februaru 2001. Peri je pauzirao produkciju "Prijatelja" i "Služenje Sari" na dva meseca da bi mogao da uđe na bolničku rehabilitaciju zbog zavisnosti od Vicodina, metadona, amfetamina i alkohola. Kasnije je rekao da se zbog poremećaja upotrebe supstanci ne seća tri godine svog rada na "Prijateljima".

U leto 2018. objavljeno je da je glumac hitno prevezen u bolnicu sa gastrointestinalnom perforacijom (puklinom creva). 

Komplikacije je nastala zbog upotrebe droga, pa je zahtevala sedmočasovnu operaciju i upotrebu kese za kolostomiju mesecima nakon toga. Peri je posvetio knjigu "svim sapatnicima" i napisao u prologu: "Trebalo bi da budem mrtav".

Tokom nedavnog televizijskog okupljanja "Prijatelja", Peri je iznenadio kolege priznajući da je patio od ozbiljne anksioznosti "svake noći" tokom snimanja. TMZ je izvestio da u subotu na licu mesta nije pronađena droga.

Ljubav

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere u industriji zabave, Perri je imao nekoliko romantičnih veza, uključujući one sa navećim zvezdama kao što su Džulia Roberts i Cameron Diaz.

Iako je primetio da su među tim lošim vezama bile veze koje je izgubio zbog zavisnosti, zahvalio je brojnim svojim prošlim ljubavnicama što su mu spasile život - kao što je njegova prva devojka Gabrijel Bober, "ona koja je istakla da nešto nije u redu sa mnom i prvi put me poslao na rehabilitaciju".

U novembru 2020. godine, Peri se verio za devojku Moli Hurvic, međutim, par je objavio da su se razdvojili u maju 2021.

Smrt

Pre samo nekoliko dana Metju nas je zauvek napustio i otišao u legendu, a sahranjen je ispraćen najbližim prijateljima i rođacima na groblju preko puta studija u kome je snimana legendarna serija.

Peri je pronađen bez svesti u đakuziju na svom imanju, a policijski izveštaj pokazuje da nema znakova nasilne smrti, niti nelegalnih supstanci na mestu zločina.

Tek nakon detaljih analiza utvrdiće se tačan uzrok smrti, izjavili su iz policije.