Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Риба коју Срби често једу ПУНА ПАРАЗИТА - Обратите пажњу у току поста, при куповини, али и припреми меса

17.03.2023. 10:52
Пише:
Србија Данас
sardina
сардина / Извор: Профимедиа

Можете овако озбиљно угрозити здравље!

Риба и производи од рибе главни су састојци посне трпезе која је сада,  у време васкршњег поста, веома популарна. Међутим, стручњаци упозоравају на неке прикривене опасности које се крију у овим намирницама а које могу изазвати инфекције и озбиљне здравствене проблеме.

Веома је важно правилно припремати и чувати рибу како би се смањио ризик од уноса паразита који могу да буду присутни у овој намирници. Међу најчешћим инфекцијама изазваним овим паразитима налазе се описторхијаза, анисакидоза, дифилоботријаза...

Ове паразитске болести наносе озбиљну штету здрављу, а прилично често се дешава да прерасту у хроничне па да изазову тешке компликације које воде у инвалидитет. Није искључено ни да дође до смртног исхода

"ОТИШЛА САМ ПО ЈОШ ЈЕДНУ ДОЗУ КОНТРАЦЕПЦИЈЕ код гинеколога, а он ми је саопштио да сам у 28. НЕДЕЉИ ТРУДНОЋЕ!" Мислила је да јој циклус касни због инјекција

"ОТИШЛА САМ ПО ЈОШ ЈЕДНУ ДОЗУ КОНТРАЦЕПЦИЈЕ код гинеколога, а он ми је саопштио да сам у 28. НЕДЕЉИ ТРУДНОЋЕ!" Мислила је да јој циклус касни због инјекција

Стрелац на МУКАМА, за Девицу изузетно НЕПОВОЉНИ АСПЕКТИ - Хороскоп за петак је спреман

Стрелац на МУКАМА, за Девицу изузетно НЕПОВОЉНИ АСПЕКТИ - Хороскоп за петак је спреман

Описторхијаза

Ово је најчешћа врста хелминтијазе (обољење проузроковано инфекцијом цревним глистама) повезана са конзумирањем слатководне рибе. Ово је једна од најопаснијих болести. Инфекција код људи се јавља када се једе риба из породице ципринида (шарана), на пример, јаз, кленић, бодорка, деверика, лињак и друге. Важно је да знате да је овде реч о исхрани у "неконтаминираном" облику, односно ако се једе сирова или недовољно термички обрађена.

Да би се избегла инфекција, ево шта треба да урадите: ако рибу кувате, од тренутка кључања воде треба је загревати још најмање 15 минута. Ако се пржи, онда се мора положити и равимерно се загревати у уљу, најмање 20 минута. Ако планирате да је усолите, онда се мале рибе морају држати у соли најмање две недеље, велике рибе (говоримо о комадима преко 25 цм) најмање 40 дана. Мере су 2 кг соли на 10 кг рибе.

Важно је запамтити да ларве описторхијазе могу да умру на ниским температурама (-4о степени), али процес је спор, потребно је најмање 7 сати, што ће вам бити корисно ако је замрзавате.

Sirova hrana
Сирова храна / Извор: Профимедиа

Анисакидоза

Ово је друга врста инфекције коју изазивају ларве паразита и које утичу на гастроинтестинални тракт. Међу потенцијалним носиоцима ларви налази се више од 20 породица морских риба. На листи су и шкољке. Реч је о скуши, туњевини, лигњама, вахњи, бранцину и другима. Ризик од заразе овим паразитима је огроман. Зато је важно знати да ларве ових паразита умиру када су изложени ниским температурама и приликом топлотне обраде.

Дифилоботријаза

Када се тело зарази овим паразитима, највише страда гастроинтестинални тракт, а као додатни проблем јавља се и анемија. Зараза долази од риба које живе у слатким водама, као што су штуке, смуђеви, бурботи, јежици итд. Али у исто време, слични паразити су присутни и у морским рибама које су се мрестиле у слатким водама. То су пацифички лосос, ружичасти лосос и други.

Правилна термичка обрада ће помоћи да се спречи развој болести, а ове рибе никако не би требало конзумирати сирове. И такође, веома је важно куповати је од проверених и сертификованих продаваца који имају сву потребну документацију за продају своје "робе".