Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРЗО ДО ПОСЛА: Напишите ЦВ који ће СВАКОГ послодавца ОБОРИТИ С НОГУ

11.09.2017. 19:15
Пише:
Србија Данас
cv
цв / Извор: Профимедиа/илустрација

Могуће је!

Када аплицирате за жељени  посао, прво на шта треба да обратите пажњу је како што ефикасниије, јасније и професионалније да напишете вашу биографију. Требало би да знате да се ЦВ пише у Word документу, те да би величлина требало да буде од 11 до 14, те и да не садржи непотребне информације, као и детаље који могу одвући пажњу са важних информација.

Ево још неколико савета који вам могу помоћи.

СЕЋАТЕ СЕ ЖАКЛИНЕ ИЗ СРЕЋНИХ ЉУДИ? Пашћете у несвест када је видите ДАНАС... НЕВЕРОВАТНО (ФОТО)

СЛИКА

Вероватно сте приметили да је многи избегавају, што је апсолутно велика грешка.  Она оставља први визуелни утисак који ће се послодавцима урезати у памћење. Психолошки ефекат је јачи, а и сами знате да ћете бити мотивисанији да прочитате текст, уколико у њему постоји слика. Ни код послодаваца није другачија ситуација.

Било би добро да, уколико имате добар фотоапарат или телефон са задовољавајућом камером,замолите некога од пријатеља или члана породице да вас услика. Мозете отићи до фотограске радње, како би вам то одрадили професионално.

Што се тиче самог изгледа слике, обратите пажњу уколико се не будете професионално сликали, да вам слика у позадини буде чиста, да нема неких додатних предмета, да то не буде слика из изласка са друштвом, па или да носите неке аксесоаре на глави, као сто су нпр. шесир, сунчане наочаре и сл.

cv
цв / Извор: Профимедиа/илустрација

ЛИЧНИ ПОДАЦИ

Ту спадају:

Име и презиме
Датум рођења
Адреса становања
Број телефона
Број мобилног телефона
E-mail

Углавном сви личне податке стављају на врх странице, међутим показало се да већина послодаваца више воле да виде прво ваша искуства на другим пословима, па тек онда који сте факултет или школу завршили. Јер, ако имате само диплому, а немате искуства, мање су вероватноће да ће вас примити за тај посао. Немојте се у животу ослањати само на вашу диплому. Јер, диплома је само улаз у свет бизниса, а оно што је потребно да останете унутра је оно што имате у себи.

ДНЕВНА ДОЗА СЛАТКОЋЕ: Игра штенета и папагаја ће вам улепшати целу недељу! (ВИДЕО)

razgovor za posao
разговор за посао / Извор: Профимедиа/илустрација

ОБРАЗОВАЊЕ

Овде пишете:

Назив средње школе и смер, годину када сте се уписали као и када сте завршили сколу,
Назив факултета/високе школе и смер (уколико сте студирали), годину када сте га/је уписали као и годину када сте дипломирали,
Такође, можете навести и просек са којим сте завршили школу или факултет/високу школу,
Напишите и које сте звање стекли (нпр. професор, фризер, менаџер, месар и сл.).

РАД НА РАЧУНАРУ

Ово је изузетно битно. Сваки посао који је канцеларијски захтева познавање рада на рачунару. Морате знати МС Office пакет  као сто су Word, Excel, Powerpoint и слично! Ако их до сада нисте савладали, имате на Youtube-u туторијале на којима можете научити како се који програм користи. Рад на интернету је такође изузетно битан. Уколико знате ван тога јос нешто да радите, наведите обавезно.

posao
посао / Извор: Профимедиа

КАПА ДОЛЕ, МАЈСТОРЕ! Погледајте најлакши начин да исцепате дрва! (ВИДЕО)

ЛИЧНЕ ОСОБИНЕ

Можете навести неку од следећих особина (врлина):

Одговоран/на,
Дисциплинована,
Толерантна,
Способна за индивидуални као и за тимски рад,
Посвећена и истрајна у послу,
Самоиницијативна,
Креативна,
Комуникативна,
Спремна на сарадњу и тимски рад са особама различитог профила,
Способна за брзо уклапање у нову радну средину (адаптибилна),
Организована,
Спремна за стицање нових знања и вештина,
Позитивна,
Стрпљива,
Добар тиме манаџемент и сл.

Наравно, ове особине треба да ускладите са понудом посла за који аплицирате. Поред ових, можете навести још низ особина које ви поседујете.

ЛИЧНО ИСКУСТВО

Овде напишите све што сте до сада радили, радно место на којем сте радили, назив фирме, која су била ваша задужења (укратко наравно) и од када до када сте радили. Дакле, све што мислите да може бити корисно за посао на који конкуришете, наведите овде. Неке ствари изоставите. Немојте никад слати исти ЦВ за различите послове, јер уколико нпр. конкуришете за посао програмера, ако сте пре тога радили као сезонски радник, брали вишње, јабуке, чупали метилице, нема потребе то да наводите, јер вашем послодавцу то стварно неће бити баш много занимљиво.

pregovaranje
преговарање / Извор: Профимедиа

ОСТАЛО

Ту наведите ствари које вас описују. Ако волите да пишете песме, ако волите да правите фотографије. Шта год да вам је хоби, наведите овде. Може да се деси да је ваш хоби омиљени хоби особе која вас запошљава. Све што вас описује, све што сте ви, наведите овде. То може бити јако интересантно особи која ће да одлучи да ли ће баш вас да одабере. Можете навести своја интересовања, као сто су нпр. рачунари, израда web презентација, спорт, мода и сл. Такође, наведите уколико имате положено за возачку дозволу и неки положени курс.

НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА ЈЕ ЗАСВРБИ НЕШТО У СНУ: Њени нокти дуги су више од пет метара! (ВИДЕО)

БИТНА СТВАР

ЦВ увек шаљите у PDF формату. Ово је битно из тог разлога што ви не можете знати којиу верзију Worda има особа којој шаљете ЦВ. Ако ви шаљете 2007 Word, а он или она има 2003 Word, ваша слика се може померити на скроз други крај документа, што уопсте неће изгледати лепо. Е сад, на који начин да то урадите. У Wordu 2010 већ имате опцију да изаберете да се фајл претвори у PDF. Одете прво на „САВЕ АС“, па изаберете „ПДФ“ у падајућем менију, кликнете „САВЕ“ и одмах ће вам се приказати страница како ће изгледати ваш ЦВ.

Потрудите се да вам све стане на једну страну, немојте битни преопширни. Такође, можете уз ово приложити и скениране фајлове нпр. о дипломи, сертификате, захвалнице, похвалнице и томе слично.