Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Припремите лице за хладне дане

23.12.2019. 10:15
Пише:
Србија Данас
Nega kože
Нега коже / Извор: Профимедиа

На време...

С обзиром да је хладно време ту, требало би благовремено мислити о томе на који начин да припремимо кожу за хладне дане. Боравак на хладном и оштром ваздуху, ветар и тежак мраз, знају дугорочно да оштете први слој коже, уколико се не заштити на време. Првобитно би требало мислити на делове тела који су директно изложени овим утицајима и фокусирати се на њихову негу и заштиту, а касније и на остале, који индиректно трпе исти утицај. Управо су ти делови тела који "вире" изнад површине коже најкритичнији за смрзавање и оштећење.

Сува и оштећена кожа се може појавити било где и било када на телу, али најчешће захвата лице, руке, стопала и цеванице које су директно изложене. Да бисмо избегли неугодне последице исушивања коже и боравка у затвореној просторији, неопходно је да свакодневно вршмо хидратацију коже. Сува кожа изгледа неуредно, перута се нон стоп, а често изгледа и старија него што јесте.

devojka
девојка / Извор: Профимедиа

Како да исправно хидрирамо кожу пред зиму?

Кожи је по дану потребна заштита, а по ноћи хидратација. Дехидратација је стање коже проузроковано недостатком воде у организму. Наша је кожа састављена од слојева водених ћелија и нека груба процена је да садржи 64 одсто воде. Горњи слој коже садржи липиде и себум који штите кожу. Уколико се овај заштитни слој наруши, кожа губи способност да одржи хидратација која управо доводи до грубе, суве коже која много сврби. Зато је од непроценљивог значаја да се кожи свакодневно пружи одговарајућа нега и хидратација.

Хидрирање коже, како зреле тако и младе, не подразумева само локално наношење креме или серума за хидратацију, већ захтева и дисциплину у  кориговању исхране и уноса воде, до три литре дневно. Веома је важно уносити свеже воће и поврће, влакнасте структуре, да би се подстакло нормално функционисање метаболизма. Када је метаболизам формиран да ради правилно, и кожа своју улогу игра у потпуности.

Нега зреле коже зими

Веома је важно свакодневна нега лица. Невезано које је годишње доба у питању, као ни који тип коже имате, она захтева потпуну посвећеност и пажњу, да би изгледала лепо и свеже. Нега коже склона борама и суве коже, треба да се огледа у коришћењу есенцијалних масних киселина. Сапуне, било какве врсте треба у широком луку избегавати, а њих заменити благим уљаним купкама које неће исушити кожу додатно. Употреба хидратантне креме за лице и врат се подразумева, ујутру и увече код оваквог типа коже.

sveža koža
свежа кожа / Извор: Профимедиа

Када је реч о зрелој маснијој кожи, њена нега је нешто једноставнија. Она има свој природни заштитни омотач који јој помаже да се отргне утицају спољашњих фактора. Требало би свакако умивати лице млаком водом и добро нанети крему погодну овом типу.

Припрема младе коже за хладне дане

Када говоримо о млађем типу коже, осим поменутих савета везано за исхрану и унос течности у току дана, свакако би требало пажњу посветити и спољашњој нези. Да не бисмо младу кожу трпали одређеним кремама, саветује се коришћење природних уља богатих активним супстанцама које одговарају одређеном типу коже. Уља су одличан избор за кожу лица, поготово бадемово, чичково и уље авокада, јер су богати витаминима Е, А, Д који играју кључну улогу када је заштита коже у питању. Туширање топлом купком, како иначе зими прија, треба избегавати, а комбиновати топлу-
хладну, због равнотеже капилара на површини коже, који најчешће реагују на промену температуре. Највише се у току зимских дана појачава интензитет црвенила коже, а да бисмо то спречили, треба штитити кожу.

Пре изласка на хладан ваздух, кожу лица обавезно намазати заштитном кремом, а врло често ће бити потребно и да користите крему са заштитним  фактором, јер “зимско” сунце највише зрачи. Корисно је погледати прогнозу времена по сатима . Ма колико се нама чинило да није тако,
уверавам вас да се зими најбоље поцрни и да ће кожа још више да се прољушти ако је не заштитите како доликује.

Највише пажње треба обратити и на исхрану, где треба избегавати масну храну, газирана пића, прекомерни унос слаткиша, из разлога што управо то доводи до лошег квалитета коже. Газирана пића су пуна мехурића, који кроз кожу буквално плутају и осим што стварају целулит, доводе до
још веће дехидратације организма и коже. Највише на телу трпи лице, јер је свакодневно изложено утицају из спољашње средине, а притом је и једини део тела који је током целе године откривено.

lice
лице / Извор: Профимедиа

Лице које има проблема са симптомима црвенила и изражених, упаљених бубуљица, у зимском периоду је тешко одбранити. Из тог разлога се саветује адекватно одржавање и мазање емолијентним, хидрирајућим средствима који су пуни медицинског вазелина, који је одличан неутрални препарат за негу коже.

Колико корака до савршене неге?

Приликом одабира препарата за негу коже у зимским данима, саветујемо комбинацију серума и креме, јер ћете само тада бити сигурни да сте својој кожи пружили најбољу заштиту. Серуми, по својој структури садрже висок проценат активних супстанци које боље продиру у дубље слојеве коже. На тај начин омогућавају лакшу искористљивост и бољу толеранцију. Након наношења серума, саветује се и примена креме која ће кожу додатно заштити. Не треба заборавити и да пилинг лица може доста да користи исцрпљеној кожи, али само уколико се адекватно примењује. Ћелије коже услед ниских температура изумиру и тако спречавају кожу да дише и да се влажи, па се с времена на време саветује третман пилинг лица да би се отклонили мртви делови и тако припремили кожу за наношење креме.

Пилинг лица не би ваљало радити много често, да не бисмо постигли контраефекат и кожу исушили додатно. Једанпут недељно је сасвим довољно радити пилинг, и притом увек бирати благу формулу, која нема пуно зрнаца у себи, да не бисмо кожу остетили превише. Када је лице спремно за наношење креме, бирамо оно што нам највише одговара.

Шта би у свом саставу требало да садржи "зимска" крема?

Може бити тешко одабрати праву крему за ваш тип коже, било да имате суву или масну или чак комбинацију оба типа истовремено, али запамтите да је прво и правило број један уношење довољне количине воде свакодневно. Без тога, употреба било којих препарата биће непотпуна и увек ће оно мало да недостаје. Крема за негу коже би требало да садржи:

- Ланолин-креме које садрже висок проценат ланолина су увек добар избор, зато што је ланолин уствари емолијанс богат липидима. Ланолин је масна жута супстанца добијена из кожних секрета оваца у фази сакупљања вуне. То је естер другог ланца који садржи висок проценат масти, али друге концентрације од људске. Међутим, постоји доста особа које су алергичне на овај препарат, па се као адекватна замена препоручује
употреба вазелина и одређених уља. Ланолин, због високог процента масти који садржи у себи, спречава испарење воде са коже.

- Парафин-најзаступљенији у облику парафинског уља, који приликом наношења на лице замењује први слој епидерма и одржава кожу природно влажном. јако је користан у људској употреби, јер спречава пуцање и иритацију коже.

krema
крема / Извор: Профимедиа

- Маслиново уље-олеинска киселина која је у највећој мери заступљена у маслиновом уљу, пружа кожи хидратацију коју је изгубила на потпуно природан начин. Осим за спољашњу, маслиново уље има и широку примену за унутрашњу употребу, тачније у исхрани, јер је богато омега3 масним киселинама, које су задужене за липидни статус у човековом организму.

- Друга биљна уља за негу коже - кокосово, бадемово, уље јојобе, су пуна витамина и минерала који позитивно утичу на обнављање коже лица и тела.

-  Вазелин-медицински вазелин је једино средство које у досадашњем дугогодишњем искуству корисника није показао штетним ни за један тип коже. Његова употреба нема ограничења, зими, лети, било где на планети!

Пет корисних савета за негу лица и тела у хладним зимским данима

- Наносите крему за лице два пута дневно, честе и нагле промене темературе и сувог ваздуха, довешће вас до тога да морате комбиновати крему више пута у току дана. Макар на делове који се највише исушују, предео врата и око очију.

- Не одлажите наношење креме са заштитним фактором, већ смо споменули да је зрачење сунца појачано у зимском периоду и зато нека вам крема са заштитним фактором, минимум Ф30 увек буде при руци.

- Квалитетно време сна, нека се огледа, не у толико дугом периоду спавања, већ у квалитету сна. Довољно сна подразумева и до 7 сати спавања, али да је време утрошено на сан заиста квалитетно. Растеретите своје лице од тешке шминке и уморног, пословног дана тако што ћете скинути шминку свако вече пре спавања и омогућити вашој кожи да дише. Јер, шминка затвара и дубоке поре и тада се не врши размена кисеоника са спољашњом средином.

Devojka
Девојка / Извор: Профимедиа

- Избегавајте туширање врућом водом, зато што се тада крвни судови шире и појава црвелина је заступљенија због пуцања капилара. Одаберите млаку купку, у температури тела и будите сигурни да ће вам ваша кожа бити захвална.

- Избегавајте стрес, јер је управо он задужен за појаву разноликих болести данашњице. Бирајте боравак на свежем ваздуху у природи, а када то није могуће, нека ваш избор буде нека опуштајуће музика уз камин у зимским данима. Ваш избор може бити и relax масажа која је одличан избор као бег од свакодневнице.

Креме, лосиони, серуми или тоници одржавају кожу свежом и негованом, али не удовољавају свим њеним потребама у зимском периоду. Уколико се не примењују савети за одрзавање квалитета живота и савети за одржавање коже истовремено, она врло брзо може да се оштети и да пропадне.

Зато је на вама одлука, да ли ћете усвојити предочене савете и на који начин ћете олакшати себи да спремни дочекате зиму и предстојеће хладне дане.

Негујте себе и волите своје тело, јер лепота је појачана нега!