few clouds
23°C
29.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.9304
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pripremite lice za hladne dane

23.12.2019. 10:15
Piše:
Srbija Danas
Nega kože
Nega kože / Izvor: Profimedia

Na vreme...

S obzirom da je hladno vreme tu, trebalo bi blagovremeno misliti o tome na koji način da pripremimo kožu za hladne dane. Boravak na hladnom i oštrom vazduhu, vetar i težak mraz, znaju dugoročno da oštete prvi sloj kože, ukoliko se ne zaštiti na vreme. Prvobitno bi trebalo misliti na delove tela koji su direktno izloženi ovim uticajima i fokusirati se na njihovu negu i zaštitu, a kasnije i na ostale, koji indirektno trpe isti uticaj. Upravo su ti delovi tela koji "vire" iznad površine kože najkritičniji za smrzavanje i oštećenje.

Suva i oštećena koža se može pojaviti bilo gde i bilo kada na telu, ali najčešće zahvata lice, ruke, stopala i cevanice koje su direktno izložene. Da bismo izbegli neugodne posledice isušivanja kože i boravka u zatvorenoj prostoriji, neophodno je da svakodnevno vršmo hidrataciju kože. Suva koža izgleda neuredno, peruta se non stop, a često izgleda i starija nego što jeste.

devojka
devojka / Izvor: Profimedia

Kako da ispravno hidriramo kožu pred zimu?

Koži je po danu potrebna zaštita, a po noći hidratacija. Dehidratacija je stanje kože prouzrokovano nedostatkom vode u organizmu. Naša je koža sastavljena od slojeva vodenih ćelija i neka gruba procena je da sadrži 64 odsto vode. Gornji sloj kože sadrži lipide i sebum koji štite kožu. Ukoliko se ovaj zaštitni sloj naruši, koža gubi sposobnost da održi hidratacija koja upravo dovodi do grube, suve kože koja mnogo svrbi. Zato je od neprocenljivog značaja da se koži svakodnevno pruži odgovarajuća nega i hidratacija.

Hidriranje kože, kako zrele tako i mlade, ne podrazumeva samo lokalno nanošenje kreme ili seruma za hidrataciju, već zahteva i disciplinu u  korigovanju ishrane i unosa vode, do tri litre dnevno. Veoma je važno unositi sveže voće i povrće, vlaknaste strukture, da bi se podstaklo normalno funkcionisanje metabolizma. Kada je metabolizam formiran da radi pravilno, i koža svoju ulogu igra u potpunosti.

Nega zrele kože zimi

Veoma je važno svakodnevna nega lica. Nevezano koje je godišnje doba u pitanju, kao ni koji tip kože imate, ona zahteva potpunu posvećenost i pažnju, da bi izgledala lepo i sveže. Nega kože sklona borama i suve kože, treba da se ogleda u korišćenju esencijalnih masnih kiselina. Sapune, bilo kakve vrste treba u širokom luku izbegavati, a njih zameniti blagim uljanim kupkama koje neće isušiti kožu dodatno. Upotreba hidratantne kreme za lice i vrat se podrazumeva, ujutru i uveče kod ovakvog tipa kože.

sveža koža
sveža koža / Izvor: Profimedia

Kada je reč o zreloj masnijoj koži, njena nega je nešto jednostavnija. Ona ima svoj prirodni zaštitni omotač koji joj pomaže da se otrgne uticaju spoljašnjih faktora. Trebalo bi svakako umivati lice mlakom vodom i dobro naneti kremu pogodnu ovom tipu.

Priprema mlade kože za hladne dane

Kada govorimo o mlađem tipu kože, osim pomenutih saveta vezano za ishranu i unos tečnosti u toku dana, svakako bi trebalo pažnju posvetiti i spoljašnjoj nezi. Da ne bismo mladu kožu trpali određenim kremama, savetuje se korišćenje prirodnih ulja bogatih aktivnim supstancama koje odgovaraju određenom tipu kože. Ulja su odličan izbor za kožu lica, pogotovo bademovo, čičkovo i ulje avokada, jer su bogati vitaminima E, A, D koji igraju ključnu ulogu kada je zaštita kože u pitanju. Tuširanje toplom kupkom, kako inače zimi prija, treba izbegavati, a kombinovati toplu-
hladnu, zbog ravnoteže kapilara na površini kože, koji najčešće reaguju na promenu temperature. Najviše se u toku zimskih dana pojačava intenzitet crvenila kože, a da bismo to sprečili, treba štititi kožu.

Pre izlaska na hladan vazduh, kožu lica obavezno namazati zaštitnom kremom, a vrlo često će biti potrebno i da koristite kremu sa zaštitnim  faktorom, jer “zimsko” sunce najviše zrači. Korisno je pogledati prognozu vremena po satima . Ma koliko se nama činilo da nije tako,
uveravam vas da se zimi najbolje pocrni i da će koža još više da se proljušti ako je ne zaštitite kako dolikuje.

Najviše pažnje treba obratiti i na ishranu, gde treba izbegavati masnu hranu, gazirana pića, prekomerni unos slatkiša, iz razloga što upravo to dovodi do lošeg kvaliteta kože. Gazirana pića su puna mehurića, koji kroz kožu bukvalno plutaju i osim što stvaraju celulit, dovode do
još veće dehidratacije organizma i kože. Najviše na telu trpi lice, jer je svakodnevno izloženo uticaju iz spoljašnje sredine, a pritom je i jedini deo tela koji je tokom cele godine otkriveno.

lice
lice / Izvor: Profimedia

Lice koje ima problema sa simptomima crvenila i izraženih, upaljenih bubuljica, u zimskom periodu je teško odbraniti. Iz tog razloga se savetuje adekvatno održavanje i mazanje emolijentnim, hidrirajućim sredstvima koji su puni medicinskog vazelina, koji je odličan neutralni preparat za negu kože.

Koliko koraka do savršene nege?

Prilikom odabira preparata za negu kože u zimskim danima, savetujemo kombinaciju seruma i kreme, jer ćete samo tada biti sigurni da ste svojoj koži pružili najbolju zaštitu. Serumi, po svojoj strukturi sadrže visok procenat aktivnih supstanci koje bolje prodiru u dublje slojeve kože. Na taj način omogućavaju lakšu iskoristljivost i bolju toleranciju. Nakon nanošenja seruma, savetuje se i primena kreme koja će kožu dodatno zaštiti. Ne treba zaboraviti i da piling lica može dosta da koristi iscrpljenoj koži, ali samo ukoliko se adekvatno primenjuje. Ćelije kože usled niskih temperatura izumiru i tako sprečavaju kožu da diše i da se vlaži, pa se s vremena na vreme savetuje tretman piling lica da bi se otklonili mrtvi delovi i tako pripremili kožu za nanošenje kreme.

Piling lica ne bi valjalo raditi mnogo često, da ne bismo postigli kontraefekat i kožu isušili dodatno. Jedanput nedeljno je sasvim dovoljno raditi piling, i pritom uvek birati blagu formulu, koja nema puno zrnaca u sebi, da ne bismo kožu ostetili previše. Kada je lice spremno za nanošenje kreme, biramo ono što nam najviše odgovara.

Šta bi u svom sastavu trebalo da sadrži "zimska" krema?

Može biti teško odabrati pravu kremu za vaš tip kože, bilo da imate suvu ili masnu ili čak kombinaciju oba tipa istovremeno, ali zapamtite da je prvo i pravilo broj jedan unošenje dovoljne količine vode svakodnevno. Bez toga, upotreba bilo kojih preparata biće nepotpuna i uvek će ono malo da nedostaje. Krema za negu kože bi trebalo da sadrži:

- Lanolin-kreme koje sadrže visok procenat lanolina su uvek dobar izbor, zato što je lanolin ustvari emolijans bogat lipidima. Lanolin je masna žuta supstanca dobijena iz kožnih sekreta ovaca u fazi sakupljanja vune. To je ester drugog lanca koji sadrži visok procenat masti, ali druge koncentracije od ljudske. Međutim, postoji dosta osoba koje su alergične na ovaj preparat, pa se kao adekvatna zamena preporučuje
upotreba vazelina i određenih ulja. Lanolin, zbog visokog procenta masti koji sadrži u sebi, sprečava isparenje vode sa kože.

- Parafin-najzastupljeniji u obliku parafinskog ulja, koji prilikom nanošenja na lice zamenjuje prvi sloj epiderma i održava kožu prirodno vlažnom. jako je koristan u ljudskoj upotrebi, jer sprečava pucanje i iritaciju kože.

krema
krema / Izvor: Profimedia

- Maslinovo ulje-oleinska kiselina koja je u najvećoj meri zastupljena u maslinovom ulju, pruža koži hidrataciju koju je izgubila na potpuno prirodan način. Osim za spoljašnju, maslinovo ulje ima i široku primenu za unutrašnju upotrebu, tačnije u ishrani, jer je bogato omega3 masnim kiselinama, koje su zadužene za lipidni status u čovekovom organizmu.

- Druga biljna ulja za negu kože - kokosovo, bademovo, ulje jojobe, su puna vitamina i minerala koji pozitivno utiču na obnavljanje kože lica i tela.

-  Vazelin-medicinski vazelin je jedino sredstvo koje u dosadašnjem dugogodišnjem iskustvu korisnika nije pokazao štetnim ni za jedan tip kože. Njegova upotreba nema ograničenja, zimi, leti, bilo gde na planeti!

Pet korisnih saveta za negu lica i tela u hladnim zimskim danima

- Nanosite kremu za lice dva puta dnevno, česte i nagle promene temerature i suvog vazduha, dovešće vas do toga da morate kombinovati kremu više puta u toku dana. Makar na delove koji se najviše isušuju, predeo vrata i oko očiju.

- Ne odlažite nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, već smo spomenuli da je zračenje sunca pojačano u zimskom periodu i zato neka vam krema sa zaštitnim faktorom, minimum F30 uvek bude pri ruci.

- Kvalitetno vreme sna, neka se ogleda, ne u toliko dugom periodu spavanja, već u kvalitetu sna. Dovoljno sna podrazumeva i do 7 sati spavanja, ali da je vreme utrošeno na san zaista kvalitetno. Rasteretite svoje lice od teške šminke i umornog, poslovnog dana tako što ćete skinuti šminku svako veče pre spavanja i omogućiti vašoj koži da diše. Jer, šminka zatvara i duboke pore i tada se ne vrši razmena kiseonika sa spoljašnjom sredinom.

Devojka
Devojka / Izvor: Profimedia

- Izbegavajte tuširanje vrućom vodom, zato što se tada krvni sudovi šire i pojava crvelina je zastupljenija zbog pucanja kapilara. Odaberite mlaku kupku, u temperaturi tela i budite sigurni da će vam vaša koža biti zahvalna.

- Izbegavajte stres, jer je upravo on zadužen za pojavu raznolikih bolesti današnjice. Birajte boravak na svežem vazduhu u prirodi, a kada to nije moguće, neka vaš izbor bude neka opuštajuće muzika uz kamin u zimskim danima. Vaš izbor može biti i relax masaža koja je odličan izbor kao beg od svakodnevnice.

Kreme, losioni, serumi ili tonici održavaju kožu svežom i negovanom, ali ne udovoljavaju svim njenim potrebama u zimskom periodu. Ukoliko se ne primenjuju saveti za odrzavanje kvaliteta života i saveti za održavanje kože istovremeno, ona vrlo brzo može da se ošteti i da propadne.

Zato je na vama odluka, da li ćete usvojiti predočene savete i na koji način ćete olakšati sebi da spremni dočekate zimu i predstojeće hladne dane.

Negujte sebe i volite svoje telo, jer lepota je pojačana nega!