Сви их воле: Да ли знате разлику између џема, пекмеза и мармеладе?
Није на одмет знати.
Све су то посластице, праве се од воћа и шећера и могу да се мажу на хлеб или палачинке, или додају тортама и колачима - али многи не знају каква је разлика између џема, пекмеза и мармеладе.

Најједноставнији трик за одлагање јелке: Одушевио све оне који не уживају превише у кићењу

Прелепа глумица не може без њега: Ово је детаљ који свима упада у очи

Ако сте СТВАРНО решили да смршате, ова цака ће вам бити вредна као злато
Они који тегле слатких производа купују у супермаркетима, најчешће се не баве овим разликама, јер им све пише на амбалажи. Ипак, они који више воле домаће производе знају да се праве на различите начине и не изгледају исто.
Џем се прави од свежег воћа очишћеног од коштица, најчешће се исцепка и слично се прави као слатко, али са упола мање шећера. Многе домаћице прво ушпинују шећер па онда у тај сируп додају цепкано воће, које може да остане у комадићима и кад се заврши кување. Џем се кува краће од пекмеза и мармеладе и по структури је ређи од њих.
Пекмез се кува нешто дуже од џема и у њега се ставља мање шећера. Најчешће се користи сецкано воће. Његова структура је гушће него код џема.
Мармелада је најгушћа, јер се воће најпре самеље или пасира, а потом кува са шећером. По правилу, у мармеладу се ставља мање шећера него у пекмез, а зато се дуже кува, све док се воће не желира и створи густу, компактну структуру.
Било како било, они који воле да се засладе неће много размишљати кад им се тегла нађе на столу, без обзира да ли је реч о мармелади, пекмезу или џему.

Након БОРБЕ са вишком килограма, Ана Николић поново БЛИСТА! Певачица НИКАД ЛЕПША! (ФОТО)

Просули сте лак за нокте? Ево како га уклонити уз помоћ само једне намирнице која није ацетон

Предлог за празничну трпезу: Ролована ћуретина заливена белим вином

