clear sky
20°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Svi ih vole: Da li znate razliku između džema, pekmeza i marmelade?

13.12.2019. 15:09
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Džem
Džem / Izvor: Profimedia/ilustracija

Nije na odmet znati.

Sve su to poslastice, prave se od voća i šećera i mogu da se mažu na hleb ili palačinke, ili dodaju tortama i kolačima - ali mnogi ne znaju kakva je razlika između džema, pekmeza i marmelade.

Najjednostavniji trik za odlaganje jelke: Oduševio sve one koji ne uživaju previše u kićenju

Najjednostavniji trik za odlaganje jelke: Oduševio sve one koji ne uživaju previše u kićenju

Prelepa glumica ne može bez njega: Ovo je detalj koji svima upada u oči

Prelepa glumica ne može bez njega: Ovo je detalj koji svima upada u oči

Ako ste STVARNO rešili da smršate, ova caka će vam biti vredna kao zlato

Ako ste STVARNO rešili da smršate, ova caka će vam biti vredna kao zlato

Oni koji tegle slatkih proizvoda kupuju u supermarketima, najčešće se ne bave ovim razlikama, jer im sve piše na ambalaži. Ipak, oni koji više vole domaće proizvode znaju da se prave na različite načine i ne izgledaju isto.

Džem se pravi od svežeg voća očišćenog od koštica, najčešće se iscepka i slično se pravi kao slatko, ali sa upola manje šećera. Mnoge domaćice prvo ušpinuju šećer pa onda u taj sirup dodaju cepkano voće, koje može da ostane u komadićima i kad se završi kuvanje. Džem se kuva kraće od pekmeza i marmelade i po strukturi je ređi od njih.

Džem od trešanja
Džem od trešanja / Izvor: Profimedia

Pekmez se kuva nešto duže od džema i u njega se stavlja manje šećera. Najčešće se koristi seckano voće. Njegova struktura je gušće nego kod džema.

Marmelada je najgušća, jer se voće najpre samelje ili pasira, a potom kuva sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez, a zato se duže kuva, sve dok se voće ne želira i stvori gustu, kompaktnu strukturu.

Bilo kako bilo, oni koji vole da se zaslade neće mnogo razmišljati kad im se tegla nađe na stolu, bez obzira da li je reč o marmeladi, pekmezu ili džemu.

NAJLEPŠI ZIMSKI NAPITAK - Kuvano vino! (RECEPT)

NAJLEPŠI ZIMSKI NAPITAK - Kuvano vino! (RECEPT)

Nakon BORBE sa viškom kilograma, Ana Nikolić ponovo BLISTA! Pevačica NIKAD LEPŠA! (FOTO)

Nakon BORBE sa viškom kilograma, Ana Nikolić ponovo BLISTA! Pevačica NIKAD LEPŠA! (FOTO)

Prosuli ste lak za nokte? Evo kako ga ukloniti uz pomoć samo jedne namirnice koja nije aceton

Prosuli ste lak za nokte? Evo kako ga ukloniti uz pomoć samo jedne namirnice koja nije aceton

Predlog za prazničnu trpezu: Rolovana ćuretina zalivena belim vinom

Predlog za prazničnu trpezu: Rolovana ćuretina zalivena belim vinom

SVET U ŠOKU: Bijonsin otac priznao da je ona bila ZLOSTAVLJANA! Izneo detalje (VIDEO)

SVET U ŠOKU: Bijonsin otac priznao da je ona bila ZLOSTAVLJANA! Izneo detalje (VIDEO)