Неких дана једемо више, неких мање - и то је потпуно нормално.
Ипак, јести превише сваког дана није паметно, посебно када то радимо из досаде - што је чест случај од када је почела пандемија.
Према истраживању YouGov-koje је спроведено на више од 2000 људи, око четвртина људи хранила се мање здраво током пандемије, а од тога је 63% промену навика приписало досади.
Грицкалице / Извор: Профимедиа
Истраживање је такође показало да смо склони томе да уносимо више калорија током зимских месеци.
Ево зашто једемо из досаде и како је разликовати од глади.
Уз ОВАЈ ТАЈНИ САСТОЈАК печени кромпир увек испадне хрскав и укусан!
Можда је ствар монотоније или жеље за грицкањем уз филм или серију, а можда постоји и неки већи проблем попут депресије, анксиозности и лошег расположења, тврди Ребека МекМанамон. Њена колегица Бахе Ван де Бор каже да јести из досаде или било каквих емоција није нужно лоше, али није добро практиковати то често.
чипс / Извор: Профимедиа
Ван де Бор каже да можете и сами себе питати колико сте гладни од један до десет - један је врло гладан, а 10 сит и задовољан.
- Неретко се жеђ замени с глађу. Ако сте управо појели оброк или међуоброк, посегните за пићем. То ће вам помоћи да схватите јесу ли вашу жељу за јелом подстакли досада, глад или жеђ - рекла је.
чипс / Извор: Профимедиа
Обезбедите се здравим грицкалицама како не бисте уносили превише шећера и лоших намирница. Нека корпа са воћем буде увек пуна, купите рижине крекере, протеинске чоколадице, орашасте плодове и семенке. Све наведено ће вас заситити, а опет вам пружити дозу грицкалица за којом жудите.