Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Од ШИБИЦАРА до КРАЉА ДОРЋОЛА - Детињство је провео у ПОПРАВНОМ ДОМУ, а онда је ДОСЕГНУО ЗВЕЗДЕ, бивша ЈУГА га памти као ПЕВАЧА СА ДУШОМ

22.01.2024. 09:46
Пише:
Србија Данас/М. Аћимовић
Džej Ramadanovski
Џеј Рамадановски / Извор: Фото: СрбијаДанас, Инстаграм printscreen/dzej_ramadanovski

Џеј Рамадановски, легенда народне и кафанске музике, преминуо је у 57. години живота, остављајући неизбрисив траг у музичком свету.Краљ Дорћола имао је толико интересантну животну причу да је по њој снимјен и филм. Од ситног лопова и шибицара постао је легенда народне музике коју је цео регион знао

Певачу током читавог живота многи нису веровали да је име под којим се прославио заправо било његово право име. Иако је јавност била склонија да га препозна по уметничком псеудониму, истина је да му је мајка дала име Џеј пошто је пронашла инспирацију у стриповима, наишавши на јунака са истим именом. Овај необичан избор био је само један од елемената који су допринели његовој аутентичности.

Међутим, упркос првобитном скептицизму, Џеј Рамадановски је постао познат не само по свом необичном имену већ и по надимку "Краљ Дорћола". Тај епитет није дошао случајно, већ је одражавао његову изузетну популарност међу љубитељима народне и кафанске музике. Својим извођењем, песмама испуњеним емоцијом и непоновљивим шармом, успео је да освоји срца многих.

Има ДВА БРАКА иза себе, много хитова и успешну ЋЕРКУ - Весна Змијанац је свашта прошла кроз ЖИВОТ, од трња до ЗВЕЗДА је водио "мирис јоргована"Vesna Zmijanac

Има ДВА БРАКА иза себе, много хитова и успешну ЋЕРКУ - Весна Змијанац је свашта прошла кроз ЖИВОТ, од трња до ЗВЕЗДА је водио "мирис јоргована"

Доживео МОЖДАНИ УДАР на концерту Лепе Брене, Руси су ишли 1000 километара само да би га ВИДЕЛИ - Ђорђе Марјановић је био несуђени ФАРМАЦЕУТ, музика је била његова љубавĐorđe Marjanović

Доживео МОЖДАНИ УДАР на концерту Лепе Брене, Руси су ишли 1000 километара само да би га ВИДЕЛИ - Ђорђе Марјановић је био несуђени ФАРМАЦЕУТ, музика је била његова љубав

Нажалост, вест о његовој смрти у недељу, у 57. години живота, потресла је његове обожаваоце широм земље. Осим по музичком наслеђу, Џеј ће остати упамћен и по својој личности. Они који су имали срећу да га упознају сведоче о његовој симпатичности, топлини и искреном осмеху који је увек носио са собом. Био је човек пун душе и живота, чије је присуство остављало неизбрисив траг.

Његова музика ће наставити да живи кроз генерације, подсећајући људе на време када је "Краљ Дорћола" владао музичком сценом и остављао неизбрисив печат на срцима својих фанова. Џеј Рамадановски ће заувек остати незабораван лик у свету музике, а његово наслеђе ће живети кроз његове песме и сећања оних који су имали привилегију да га упознају.

Детињство

Рођен је у Београду 29. маја 1964. године, као једино мушко дете у вишечланој ромској породици обућара Мазлама и раднице Градског зеленила Барије Рамадановски. Породица Рамадановски потиче из општине Ресен у Северној Македонији, чиме је утемељена њихова веза с традицијом и културом. Његово детињство обележиле су ране године проведене у Скендербеговој улици на Дорћолу.

Džej Ramadanovski
Џеј Рамадановски / Извор: Фото: Србија Данас

Након развода родитеља, Џеј је извесно време провео живећи с баком с мајчине стране. Међутим, услед склоности ка малолетничкој делинквенцији, током адолесценције је боравио у домовима за васпитање деце и омладине. У том периоду, стицао је вештине у ауто-лакирерском занату, показујући таленат и спремност за учење.

Након одслужења војног рока, Џеј је добио посао у Индустрији пољопривредних машина "Змај", али се није задржао дуго. Живот на улици и ситни криминал привукли су га поновно, а истовремено је аматерски почео да се бави музиком. Његова прича о успону из тешких почетака и суочавању с изазовима живота постала је неизоставан део његове биографије, чинећи га још снажнијим симболом успеха и препознатљивости.

Краљ Дорћола

Одрастајући на Дорћолу, крају који је одувек носио фамозну репутацију, славни певач Џеј Рамадановски суочавао се с изазовима који су обликовали његову младост. Почео је да се бави шибицарењем, тражећи излаз из тешке свакодневице. У младости је често бежао од куће, проводећи много времена на улици, окружен изазовима и невољама који су карактерисали живот на маргинама друштва.

Музика, иако је дошла касније, представљала је прекретницу у његовом животу. У једном тренутку је препознао свој таленат и страст према музици, што му је пружило алтернативу и излаз из тешке ситуације у којој се налазио. Ипак, његово детињство на Дорћолу оставило је дубок траг.

У емисији "Балканском улицом", Џеј је отворено поделио своје искуство: - Нисам био криминалац, али био сам деликвент. Никада нисам никог повредио, једноставно сам морао да се сналазим у животу. Боли ме сећање на 'sivi дом'. Увече, кад легнем, кроз главу ми пролазе разне слике из прошлости.

Посебно емотивно сведочење даје у вези са временом проведеним у поправном дому. - Често сањам поправни дом. За све време мог боравка тамо, мајка ме ниједном није посетила, долазио је само отац. Понекад заплачем због тога. Ове речи откривају не само тешке тренутке из прошлости већ и дубоку емотивност и рањивост уметника који је успео да се издигне из изазова младости и пронађе свој пут кроз музику.

По напуштању дома поправио је однос са мајком. Као најлепши концерт у каријери издвојио је онај на Ташмајдану 1991. године. Јер је она била ту.

- Тада сам добио најлепши аплауз у животу, кад ми је кева изашла на сцену. Никад ми није дошла у посету у дом, али кад је стала тако испре, са цвећем... Била је поштена жена, није ми дала да шибицарим, лупала ми је шамаре због тога - причао је Џеј.

Васпитне методе нису одмах уродиле плодом. Ипак, успео је у животу, како каже његов велики хит.

- Мајка је бринула о мојим сестрама, а отац о мени. Често заплачем због тога. У мојој групи у дому је било 12 проблематичних дечака. Више пута смо ишли на разговор са психологом, то је било обавезно. Од целе те групе само смо нас четворица успели у животу, основали смо породице и почели смо да радимо. Остали су настављали да мењају домове и ко зна како су завршили, причао је Рамадановски.

Умео је Џеј Рамадановски да истакне како је најсрећнији период његовог живота био од двадесете до тридесете године. Током тих година, постао је успешан певач, остваривши свој сан о музичкој каријери. Његово уметничко изражавање придобило је љубав публике, а његове песме су постале неизоставан део музичке сцене.

Осим професионалног успеха, током тог периода Џеј је ступио у брак са Надом Рамадановски и постао отац, чиме је пронашао личну радост и испуњење. Говорећи о тим временима, са осмехом на лицу, делио је своје успомене: "Кад сам напунио тридесет, већ сам све видео, све доживео." Био је сведок многих животних искустава, али су године од двадесете до тридесете оставиле посебан печат у његовом срцу.

Коцкао је, пушио и пио, а Нада више није могла да поднесе, па је одлучила да се разведе. Брак су званично окончали 2007. године. Иако деценијама нису били заједно, певач је умео да каже да изузетно воли и поштује своју бившу супругу, те да је она његов "херој" и "краљица".

Својим песмама је знао да пренесе емоције и доживљаје, а та аутентичност је привлачила публику. Џеј је тада стекао не само професионални респект већ и личну сатисфакцију, градећи темеље своје музичке легенде. Овај период живота остао је урезан у сећању Џеја Рамадановског као време када је постао комплетна личност – успешан певач, посвећени супруг и поносан отац.

Његова старија наследница Ана удата је за певача Адила Максутовића, док се Џејева друга ћерка Марија ретко појављује у јавности.

И наравно Џеј!

1980-е

Упознавши се с талентованом текстопискињом Марином Туцаковић, Џеј Рамадановски је направио свој први озбиљнији корак у свету музике. Њихова сарадња процветала је, а резултат тога био је успех на фестивалу МЕСАМ 1987. године, где је извео песму "Зар ја да ти бришем сузе" и освојио друго место. Овај догађај представљао је прекретницу у његовој каријери, отварајући врата широј препознатљивости.

Такође, Џеј је остварио и свој излет у филмски свет током овог периода, појављујући се у филму "Хајде да се волимо 2", где је с Лепом Бреном у главној улози извео песму "Слажеш ли се ти". Његов таленат није био резервисан само за музичку сцену, већ се проширио и на филмско платно, додајући вишедимензионалност његовом уметничком изразу.

1990-е и 2000-е

Током 1990-их, Џеј је постао изузетно популаран широм бивше Југославије, посебно стичући велику популарност у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Његова музика је била носилац емоција и препознатљива по искреним стиховима, што је допринело његовој масовној привлачности.

Док је био на врхунцу популарности, Џеј је организовао турнеје које су га одвеле и изван граница бивше Југославије, посебно у Немачку, Шведску, Канаду, Сједињене Америчке Државе и друге земље. Његова музика прелазила је границе, повезујући људе широм света.

Његово уметничко признање огледа се и кроз добијање награде за певача године на фестивалу МЕСАМ 1992. и 1993. године, што је потврда његове континуиране изузетности у музичком свету.

На Гранд фестивалу 2008, освојио је друго место са песмом "Имати па немати", а две године касније поновно је остварио запажени резултат, заузевши треће место с песмом "Зрно мудрост". Ови успеси на фестивалима сведоче о његовој дуговечности и константном доприносу музичкој сцени. Џеј Рамадановски остаје неизбрисив део музичке историје са својим изузетним доприносом и непоновљивим стваралаштвом.

То је био мој највећи страх у животу

Половином 2017. године, Џеј Рамадановски се суочио с озбиљним изазовом у виду операције срца, неопходне због здравствених проблема проистеклих из нездравог животног стила који је водио. Срчани проблеми били су резултат дугогодишњег изложења тело стресу и нездравим навикама. Међутим, храбро се подвргао операцији и, унаточ изазовима, успео је да се опорави релативно брзо.

У периоду опоравка, Џеј је истицао важност подршке коју је добијао од својих ћерки и бивше супруге. Њихова присутност и подршка били су неопходни стубови снаге током тешког периода. У једном од интервјуа је изразио своју захвалност Богу што му је пружио још једну шансу и што је имао прилику да настави са својом музичком каријером.

- Доктори су ми нашли сенку на плућима и био сам убеђен да имам канцер, али да неће да ми кажу - почео је причу за магазин Вип певач, додајући:

- Док нису стигли резултати анализа, нисам био жив јер ми је ћале умро од рака плућа. Хтео сам кроз прозор да скочим, али сам се уплашио. Не скока, него тога да онај горе неће хтети да ме прими, јер ћу бити самоубица. Добро је што сам одустао од тога да одузмем себи живот јер су ме доктори излечили. То је био мој највећи страх у животу - причао је он за медије.

Džej Ramadanovski, Dejan Stanković, Siniša Mihajlović
Џеј Рамадановски, Дејан Станковић, Синиша Михајловић / Извор: МН Press

Овај период здравствених проблема није био само физички изазов, већ је оставио и емоционалне последице. Џеј је признао да је у једном тренутку осећао страх за своје здравље и помишљао је на најгоре.

Џејев успешан опоравак и повратак на сцену након операције срца представљају инспирацију многима, истовремено указујући на важност очувања здравља и промене нездравих животних навика.

Недеља и сви су ту

Дуго очекивани филм "Недеља" о Џеју Рамадановском премијерно је приказан 16. јануара у мтс Дворани, а почело је и биоскопско емитовањем.

У филму, музичар Хусеин Хуса Алијевич заузеће запажену улогу Џеја Рамадановског, што додатно интригира публику. Очекује се да ће Алијевич, својом музичком виртуозношћу, донети посебан печат лику и допринети филмској сцени на јединствен начин.

Филм "Недеља" пружа дубок увид у живот Џеја Рамадановског, његове интимне односе с блиским пријатељима, и аутентичну атмосферу Дорћола током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. У овој филмској ретроспективи, истакнути певач је добио свој портрет кроз интерпретацију људи који нису професионални глумци, додајући аутентичност и искреност приказу.

У импресивној главној улози малог Џеја, Ален Селими се истиче као откриће у свету глуме. Редитељ Немања Ћеранић поделио је да је, иако мали Ален не зна читати, показао изузетну интелигенцију и лакоћу у усвајању реплика. Његово надахнуће и спонтаност током снимања обећавају светлу будућност у глумачком свету уколико настави овако талентовано.

Филм се фокусира на сцене које приказују Џеја као дечака, откривајући делић његовог живота на улицама Дорћола и боравак у поправном дому. Ова дубока ретроспектива не само да осветљава живот самог Џеја, већ и контекстуално приказује време и место у којем је одрастао, додајући додатну дубину причи. Све указује на то да ће филм "Недеља" не само пружити увид у живот једног од највољенијих музичких икона, већ и одушевити публику својом аутентичношћу и емотивном снагом. 

Хусеин Алијевић Хуса, члан музичког састава Беат Стреет, бриљантно доноси одраслог Џеја у филму "Недеља".

Довиђења, Џеј

Легенда народне и кафанске музике, Џеј Рамадановски, напустио нас је у 57. години живота, остављајући велику празнину у свету музике. Његова смрт изазвала је тугу међу обожаваоцима, али и подстакла сећања на незаборавне тренутке које је делио с публиком.

Džej Ramadanovski
Џеј Рамадановски / Извор: Србија Данас

Осим што су многи волели његове песме, они који су имали привилегију да га упознају сведоче о јединственом споју симпатичности, душе и живота који је носио са собом. Његова музика је дирала срца, а личност Џеја Рамадановског оставила је неизбрисив траг на онима који су имали прилику да га упознају или да му присуствују на наступима.

Једна од занимљивих анегдота која приказује његову аутентичност и духовитост откривена је путем друштвених мрежа. Ивана Зарић, позната водитељка, поделила је своје искуство када ју је Џеј повезао колима с аутобуске станице. Његова шармантна геста, вожња у великом аутомобилу, уз осмех и духовит коментар о енциклопедији на седишту, осликавају Џејеву неодољиву личност.

Džej Ramadanovski
Џеј Рамадановски / Извор: Фото: Србија Данас

- Ускочим, ауто огроман, за њега нарочито, видим мешкољи се и провалим да седи на некој дебелој енциклопедији - написала је Ивана и пренела шта јој је тада Џеј рекао:

- То је најдебља коју сам нашао, морам да видим где возим. А и културно се уздижем. Неодољиво… - написала је она.

У једном од последњих ТВ наступа, водитељка Оља Бећковић је поделила сећање на Џејеву љубазност према патријарху Павлу. Та прича открива не само Џејеву скромност већ и његову поштовање према другима, без обзира на њихов друштвени статус.

- Сећам се да ми је Џеј Рамадановски причао пре много година како се неком приликом возио таксијем Улицом краља Петра према Саборној цркви и да је угледао патријарха Павла. Тражио је од таксисте да се заустави. Он је изашао из таксија, пришао патријарху Павлу и рекао: "Ћале, је л' могу да Вам пољубим руку" - подсетила се Бећковићева.

- И ја некако замишљам да док ово говоримо да се то дешава горе и да га ћале љуби у чело и да немамо шта да кажемо осим, довиђења Џеј - рекла је између осталог Бећковић.