Ако желите да СМРШАТЕ, ОВЕ НАМИРНИЦЕ би требало да једете што више!
Ако желите да смршате, кључно је да будете у калоријском дефициту – дакле, да уносите мање калорија него што трошите. Ипак, да не бисте гладовали, важно је и коју храну бирате током тог процеса.
Британски Натионал Health Сервице (НХС) поделио је неколико једноставних, али врло корисних савета како да смршате помоћу малих промена у исхрани.
Једна од главних препорука јесте да увек додате протеине у оброке, јер они помажу телу у сагоревању масти, одржавају вас дуже ситима и дају потребну енергију током дана.
Протеини су основни грађевински материјал за мишиће, ткива и органе, а налазе се у намирницама као што су пасуљ, махунарке, риба, јаја и месо. Стручњаци напомињу да оброк који садржи протеине смањује жељу за грицкалицама и помаже да лакше издржите до следећег оброка.
Савет НХС-а подржавају и нутриционисти из клинике Мејо, који наводе да дијете с већим уносом протеина могу помоћи у бржем губитку тежине јер пружају осећај ситости.
Међутим, упозоравају да не треба претеривати – дијете које готово у потпуности искључују угљене хидрате могу довести до недостатка влакана и хранљивих материја, што може изазвати лош задах, главобоље и затвор.
Такође, ако се претјерано ослањате на црвено или прерађено месо, можете повећати ризик од срчаних болести и повишеног холестерола. Исхрана богата протеинима може оптеретити бубреге, посебно код људи који већ имају проблема с њима.
Зато се препоручује да уз протеине у сваки главни оброк укључите две или више порција поврћа, док угљени хидрати попут кромпира, пиринча и тестенине не би требало да чине више од трећине тањира.
Стручњаци такође саветују да једете рибу два пута недељно, од чега би бар једна порција требало да буде масна риба попут лососа, сардине или скуше.
Кад је реч о млечним производима, бирајте оне са мање масти и шећера, и не заборавите да пијете шест до осам чаша воде дневно.