Без меса, а укусније од било ког роштиља: Пробајте ове кромпир пљескавице и никад нећете остати без ручка
Послужене уз павлаку, сезонску салату или домаћи ајвар, биће право освежење на сваком столу.
У времену када све више људи тражи једноставна, али укусна јела, рецепт за кромпир пљескавице поново добија пажњу коју заслужује. Ове златно-печене или хрскаво пржене пљескавице идеалан су избор за лагани ручак, вечеру или као прилог уз омиљене салате.
Њихов шарм лежи у једноставности – од неколико основних састојака које готово свака домаћица већ има у кухињи, настаје јело које мами и поглед и непце.
Састојци који су увек при руци:
500 г кромпира
1 веће јаје
2–3 кашике брашна или презли (по избору)
1 главица црног лука (ситно сецкана)
2 чена белог лука (уситњена)
Со и бибер по укусу
Прстохват мускатног орашчића (опционо)
Уље за пржење или печење
Припрема почиње од кромпира, који се може кувати ољуштен или у љусци – како ко више воли. Када омекша, пасира се док је још топао, а затим се оставља да се мало прохлади. У прохлађени пире додају се ситно сецкани црни и бели лук, јаје, со, бибер, прстохват мускатног орашчића и брашно или презле – све док се не добије уједначена смеса. По потреби се додаје још мало брашна да би се лакше обликовале пљескавице.
Обликовање се препоручује влажним рукама, како би се маса лакше формирала и не лепила за дланове.
Две методе припреме пружају различите текстуре, али исти домаћи укус.
За оне који воле класичан начин – пљескавице се прже на средње јакој ватри, на мало уља, док не добију златно-смеђу боју с обе стране, отприлике 3–4 минута по страни.
За здравију варијанту, пљескавице се могу пећи у рерни. Поређају се на плех обложен папиром за печење, премажу се танким слојем уља и пеку на 200 степени око 20–25 минута. На пола печења их треба пажљиво окренути како би порумениле равномерно.
Без меса, али с богатством укуса, ове пљескавице су савршен избор и за вегетеријанце, али и за све оне који воле рустичне, старинске рецепте који греју душу. Послужене уз павлаку, сезонску салату или домаћи ајвар, биће право освежење на сваком столу.