Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ово је НАЈЗДРАВИЈЕ ПОВРЋЕ НА СВЕТУ - Пуна је витамина и минерала, јача кости и има регенаративно дејство

01.05.2024. 13:02
Пише:
Србија Данас
potočarka
поточарка / Извор: Shutterstock

Зелено поврће је познато по својој корисности за организам, али испоставља се да постоји једна врста која је моћнија од осталих. Ова зелена биљка често може да прође непримећено у продавници воћа и поврћа, јер се лако може помешати са руколом или клицама.

Осим тога, поред ње сте и напољу вероватно прошли милион пута, али вам није пало на памет да је здрава.

Ипак, само један залогај ће вам открити праву причу: укус ове зелене биљке је јединствен, а нова истраживања сугеришу да управо у том укусу лежи врхунска нутритивна вредност.

Нутритивна снага поточарке

Центар за контролу болести и превенцију је 2014. године покренуо иницијативу како би идентификовао храну која се повезује са смањеним ризиком од хроничних обољења.

Истраживање ЦДЦ-а бавило се утврђивањем које намирнице пружају највише здравствене бенефите у односу на садржај калорија.

Фокус је био на 17 виталних хранљивих материја, укључујући витамине Ц, Д, Е и К, као и есенцијалне минерале попут калцијума и калијума.

Међу намирницама које су оцењиване, поточарка  је заузела  прво место као најздравија и најкориснија.

Поточарка је богата есенцијалним витаминима, минералима и снажним антиоксидансима и нуди више хранљивости по калорији од већине других намирница. То значи да за сваки залогај поточарке даје значајне здравствене бенефите.

Друге намирнице које су се истакле у овом истраживању су кинески купус и кељ.

Још бенефита поточарке које треба размотрити

Нутриционисткиња Клинике Кливленд, Јулиа Зумпано, каже: „Студија за студијом документује невероватне користи поточарке. 

Недавна истраживања из 2021. године, сугеришу да поточарка може да побољша здравље костију, смањити оштећење ДНК.

Ова ситна зелена биљка обилује антиоксидансима, што значи да такође помаже у борби против оксидативног стреса, који игра улогу у процесу старења и разним хроничним болестима.

Како додати поточарку у исхрану

Ако се питате колико поточарке треба укључити у вашу исхрану, друга нутриционисткиња Клинике Кливленд, Амбер Sommer, сугерише да, осим ако немате посебне здравствене проблеме (као што су узимање лекова за разређивање крви као што је варфарин), треба да једете око 2,5 шоље поврћа дневно.

То укључује поврће попут поточарке, броколија, купуса и карфиола.

potočarka
поточарка / Извор: Shutterstock

Sommer каже: „Једна шоља куваног или сировог броколија представља једну порцију, али када је реч о лиснатом зеленом поврћу, требало би да једете више. Око две шоље таквог поврћа чини једну порцију.“ Придржавање ових смерница може вам помоћи да ефикасно укључите поточарку у своје оброке.

Јулија Зумпано признаје да људи често не знају како да припреме поточарку.

Њена нутритивна вредност је вредна труда да испробате неколико идеја које вам доноси Healthy@Reader’s Дигест:

– додајте поточарку у воћни смути
– умутите поточарку у домаћи песто сос
– додајте шаку поточарке у салату за ручак
– украсите поточарком филет дивље рибе
– ставите је на пилећу салату или сендвич са салатом и јајима на интегралном хлебу (тражите хлеб са барем три грама влакана и без додатог шећера по кришки, са само састојцима од целих намирница)
– додајте је у топлу супу

Србија Данас/Данас online/пренела: Д.М.