Киселина у ГРЛУ и надутост се ЛАКО лече - Уз празнично и СЛАВСКО ПРЕЈЕДАЊЕ обавезно користите овај ДОМАЋИ напитак
Гастроезофагеални рефлукс или рефлукс желудачног садржаја (ГЕРБ), познат и као рефлукс киселине, је чест медицински проблем који утиче на милоне људи, а понекад неки људи ни не схватају да га заправо имају.
Рефлукс желудачног садржаја може да проузрокује и друге болести. Према истраживачима, то може да погорша астму што доказује чињеница да већина астматичара има ГЕРБ.
Сезона празника и слава често доноси не само радост заједништва већ и изазов преједања, а то може резултирати печењем ждрела. Ево неколико савета како се носити са нелагодностима након обилних трпеза, чувајући здравље и уживајући у празничним радостима.
Данас се посебно ЧУВАЈТЕ неразумевања и НЕСПОРАЗУМА због УДАРА различитих вести - Астролошкиња УПОЗОРАВА на појединости из ПРОШЛОСТИ
Да ли све ПАДА У ВОДУ ако ПОПИЈЕМО ЧАШИЦУ за НОВУ ГОДИНУ? Последња недеља БОЖИЋНОГ ПОСТА има посебна ПРАВИЛА, пазите на ОВО
1. Хидратација
Најважнији корак након преједања је хидратација. Пијте пуно воде како бисте олакшали варење, елиминисали токсине и ублажили пецкање у ждрелу.
2. Топли напици
Природни биљни чајеви попут нане, камилице или ђумбира могу пружити олакшање. Топли напици умирују ждрело и подстичу пробаву.
3. Лаганија храна
Након оброка, бирајте лагану храну која је богата влакнима, попут воћа и поврћа. То ће помоћи у нормализацији пробаве.
4. Активност и шетња
Шетња након оброка помаже у ублажавању нелагодности. Активност подстиче пробаву и помаже у смањењу осећаја тежине.
5. Минт бомбоне
Минт бомбоне могу пружити тренутно олакшање. Њихов освежавајући укус може ублажити пецкање и придонети бољем осећају у ждрелу.
6. Ледомати
Узимање коцке леда може деловати умирујуће на надражено ждрело. Лагано пустите коцку леда да се топи у устима.
7. Избегавање прекомерне соли и масноће
Смањите унос слане и масне хране, јер ови састојци могу повећати осећај нелагодности.
8. Време одмора
Нека вашем телу буде дато довољно времена да свари оброк. Одморите се и избегавајте лежање одмах након јела.
9. Консултација с лекаром
Ако симптоми печења ждрела не пролазе или се погоршавају, консултујте се с лекаром. То може бити знак озбиљнијих проблема које треба истражити.
Паметно управљајте својим оброцима током празника, уживајте у храни, али и брините о свом здрављу. Уз ове савете, ваша празнична славља могу бити укусна и пријатна.
Србија Данас/Аутор:Ј.Шипчић