Чорба Николе Тесле: Ово је редовно обедовао чувени српски научник - Један састојак, обезбедио му је дуговечност
Није толико познат податак да је научник уживао у овом оброку.
Његови изуми су променили ток цивилизације и отворили врата модерној ери науке и технологије. Његова генијалност, упорност и визионарско размишљање оставили су дубок траг у историји човечанства. Све ово, већ увелико знамо о Николи Тесли.
Но, да ли знате у ком оброку је уживао и шта је то обедовао са задовољством? Реч је о једној "чорбици".
Никола Тесла, пажљиво је бринуо о својој исхрани, што је допринело његовом здрављу и виталности до последњег дана његовог живота.
Теслина исхрана била је врло једноставна. За доручак је најчешће пио топло млеко и јео јаја која је сам припремао, док је за ручак обично изостављао оброк. На вечеру је имао стабљике целера, супу, пилетину и кромпир, уз чашу лаганог вина, а за ужину парче сира или јабуку.
Стабљике целера су богате витаминима и минералима као што су магнезијум, гвожђе, калцијум и калијум. Садрже много влакана, а мало масти и калорија, због чега су препоручљиве за регулисање метаболизма и очување здравља пробавног система.
Целер делује противупално и детоксикацијски, па се препоручује код разних обољења.
Најпознатији начин употребе целера је као свеже цеђен сок или смути, који се саветује пити пре доручка, али од овог поврћа можете припремити и укусну супу.
Рецепт за супу од целера:
Састојци:
- 1 црни лук
- Маслиново уље
- 5 стабљика целера
- Кашика першуна
- 2 чена белог лука
- Со
- Бибер
Припрема:
Ситно исецкајте бели лук и динстајте га на маслиновом уљу на благој ватри док не постане златне боје. Очистите стабљике целера, исеците их и ставите у 1,5 литра воде. Кувајте целер, а затим додајте динстани црни лук. Након 20 минута, када је целер скуван, додајте першун.
Кувајте још 5 минута, затим процедите, али сачувајте течност. Убаците све састојке у блендер заједно са два чена белог лука и блендајте док не добијете кремасту масу. У крем супу додајте чашу чорбе коју сте сачували, као и со и бибер по укусу.