Čorba Nikole Tesle: Ovo je redovno obedovao čuveni srpski naučnik - Jedan sastojak, obezbedio mu je dugovečnost
Nije toliko poznat podatak da je naučnik uživao u ovom obroku.
Njegovi izumi su promenili tok civilizacije i otvorili vrata modernoj eri nauke i tehnologije. Njegova genijalnost, upornost i vizionarsko razmišljanje ostavili su dubok trag u istoriji čovečanstva. Sve ovo, već uveliko znamo o Nikoli Tesli.
No, da li znate u kom obroku je uživao i šta je to obedovao sa zadovoljstvom? Reč je o jednoj "čorbici".
Nikola Tesla, pažljivo je brinuo o svojoj ishrani, što je doprinelo njegovom zdravlju i vitalnosti do poslednjeg dana njegovog života.
Teslina ishrana bila je vrlo jednostavna. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koja je sam pripremao, dok je za ručak obično izostavljao obrok. Na večeru je imao stabljike celera, supu, piletinu i krompir, uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.
Stabljike celera su bogate vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrže mnogo vlakana, a malo masti i kalorija, zbog čega su preporučljive za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja probavnog sistema.
Celer deluje protivupalno i detoksikacijski, pa se preporučuje kod raznih oboljenja.
Najpoznatiji način upotrebe celera je kao sveže ceđen sok ili smuti, koji se savetuje piti pre doručka, ali od ovog povrća možete pripremiti i ukusnu supu.
Recept za supu od celera:
Sastojci:
- 1 crni luk
- Maslinovo ulje
- 5 stabljika celera
- Kašika peršuna
- 2 čena belog luka
- So
- Biber
Priprema:
Sitno iseckajte beli luk i dinstajte ga na maslinovom ulju na blagoj vatri dok ne postane zlatne boje. Očistite stabljike celera, isecite ih i stavite u 1,5 litra vode. Kuvajte celer, a zatim dodajte dinstani crni luk. Nakon 20 minuta, kada je celer skuvan, dodajte peršun.
Kuvajte još 5 minuta, zatim procedite, ali sačuvajte tečnost. Ubacite sve sastojke u blender zajedno sa dva čena belog luka i blendajte dok ne dobijete kremastu masu. U krem supu dodajte čašu čorbe koju ste sačuvali, kao i so i biber po ukusu.