Рерко кад ћете чути да је неко обожава, а чешће да је не подноси, упркос томе, цвекла је поврће богато благотворним дејствима на здравље и организам.
Њено богатство минералима, угљени хидратима, мастима и беланчевинама чини је здравом и честом намирницом. Такође је богата и витамином Б12, а у себи има и мале количине кобалта. Позитивно делује на здравље организма код малокрвних особа и деце.
Цвекла се припрема и конзумира лако, а најчешће се кува или кисели. Често се једе и сирова, углавном рендана, као додатак салати.
Сок од цвекле / Извор: Профимедиа/илустрација
Одавно је позната и као лековита биљка која се користила у домаћинству али и у савременој медицини. Основна примена цвекле је у сузбијању појаве тумора и лечењу леукемије. Затим, користи се у лечењу маларије, акутних фиброзних болести и грипа у почетном стадијуму. Користи се и при регулацији крвног притиска, обично уколико је низак. Повољно утиче на нерве и рад мозга, а поспешује и рад желуца, црева и жучи.
Цвекла обилује витаминима А, Ц и Б те гвожђем, бакром, магнезијумом и калијумом. Позната је због свог благотворног утицаја на срце, крвне судове, јетру и цео пробавни систем, те као природно средство које штити од рака.
Цвекла / Извор: Профимедиа/илустрација
Лековита својства цвекле
побољшава функцију јетре
подиже ниво хемоглобина
смањује упале
помаже превенцији канцера
детоксикује организам
спречава деменцију
снижава крвни притисак
лечи артритис
штити организам од слободних радикала
јача имунитет
Цвекла / Извор: Профимедиа
Комбинација са другим намирницама
У комбинацији са целером и шаргарепом, цвекла је још здравија.
Натријум хлорид (со) повећава крвни притисак, али природни натријум из целера не делује на повећање, већ напротив, он снижава притисак. Можете да пијете сок само од целера, а можете и да га помешате са шаргарепом и цвеклом. Цвекла такође помаже у нормализовању притиска.
Многима је најукуснија кувана цвекла, па ипак, најздравија је уколико није термички обрађена. Термичком обрадом дужом од 15 минута она губи своје нутритивне вредности, а њих није мало. Поред витамина Ц садржи редак витамин Б12, као и готово све минерале – калцијум, калијум, натријум, фосфор, магнезијум, гвожђе, флуор, манган, бакар, јод, сумпор...
цвекла / Извор: Профимедиа
Поред корена, једе се и лист
Навикли смо да се данас у исхрани користи само црвени део цвекле, тачније корен. Најздравији јесте, али никако не треба занемарити ни зелене листове. Наиме, лишће цвекле садржи бетакаротен, калцијум и гвожђе, па може припремати на исти начин као блитва или спанаћ.
Некада давно јело се само лишће, а корен је, због могућности чувања, коришћен искључиво као лек
Иако је врло здрава, са цвеклом, као ни са било чиме, не треба претеривати. Прекомерни унос иве биљке би могао да проузрокује таложење штетних метала у телу. То може штетити и особама са слабим бубрезима, јер цвекла садржи оксалате, који могу да формирају бубрежни каменац.
Салата од цвекле / Извор: Профимедиа
Један децилитар (то јест пола чаше) сока цвекле дневно је сасвим довољно да би се манифестовале све њене добробити.
Тамнија мокраћа или столица после конзумирања цвекле не би требало да вас брине. То је честа појава, јер пигмент бетанин не успева да се до краја разгради у организму.