Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Већина СРБА овде ГРЕШИ - Ево ко треба да ПИЈЕ ХЛАДНУ КАФУ, а врућа може да изазове ВЕЛИКИ здравствени ПРОБЛЕМ

07.04.2024. 20:50
Пише:
Србија Данас
kafa
кафа / Извор: Shutterstock

Сигурно сте се увек питали да ли је здравије пити хладну или топлу кафу

Уколико волите да пијете врућу кафу имамо добре вести за вас. Наиме, резултати студије су показали када је кафа делотворнија и када јаче утиче на организам. Испијање кафе има различите предности на здравље.

Првих 10 минута кофеин улази у ваш крвоток и шири се по целом телу, проузрокујући пораст крвног притиска и броја откуцаја срца. Након 20 минута кофеин се веже на аденозинске рецепторе, неутрализујући умор. Ниво допамина повећава се и задржава, што ствара осећај да треба бити опрезан и усредсређен.

После 30 минута рад надбубрежних жлезда се убрзава и ствара се више хормона. Током тог времена, због проширивања зеница, вид може да постане оштрији. Већ после 40 минута тело почиње да производити више серотонина, што побољшава рад неурона унутар кичмене мождине, што доводи до побољшане координације и снаге мишића.

kafa
кафа / Извор: Shutterstock

Четири сата касније метаболизам се убрзава, због чега се брже сагорева енергија. Тело током тог периода почиње да разграђује и наталожене масти.

У року од шест сати кафа је прошла кроз ваш организам и вероватно ћете осетити потребу за мокрењем. Из тела ће до тада изаћи приближно половина количине кофеина који сте унели у организам.

Да ли је боље пити топлу или хладну?

Постоји више начина да направите хладну кафу. Хладни напитак се прави са хладном водом за нижу киселост. Хладна кафа има тенденцију да буде мање кисела и нежнија за ваш пробавни систем.

Према студији у "Сциентифиц Репортс", врућа кафа има више антиоксиданаса него хладна кафа. Вредност пХ топле и хладне кафе скоро је исти и креће се од 4.85 до 5.13. Зато се хладнија кафа предлаже онима који имају проблема са желуцем, док је у другим случајевима боље пити топлу кафу.