Депресивна торта: Поправља у цугу дан који није сјајан, а спрема се за буквално 5 минута
Постоје они тренуци када ти се не прича ни са ким, фрижидер је (скоро) празан, а срце ти тихо шапуће: „Дај нешто слатко". Е управо тада наступа депресивна торта – једноставна, јефтина, без јаја, млека и компликација. Нема миксера, нема нереда, само пар потеза варјачом и твоја доза чоколадне утехе је спремна. Ова торта не решава све проблеме, али бар на тренутак учини да све изгледа подношљивије.
"Депресивна торта" је духовит назив који се у последње време користи за једну врло једноставну, јефтину и брзо готову чоколадну торту – без јаја, млека, путера и скупих састојака. Иако име звучи тужно, укус је озбиљно добар!
Идеална је када ти се једе нешто слатко, а немаш снаге ни воље да се бакћеш око сложених колача.
Ево рецепта за депресивну торту:
Састојци за бисквит (мера за плех око 20x20 цм):
1 и по шоља (око 190 г) брашна
1 шоља (200 г) шећера
1/3 шоље (30 г) какао праха
1 кашичица соде бикарбоне
Прстохват соли
1 кашичица ванилин шећера (или екстракта)
1 кашичица сирћета (јабуково или алкохолно)
1/3 шоље (80 мл) уља
1 шоља (240 мл) воде
Припрема:
Загреј рерну на 180°Ц.
У чинији помешај све суве састојке: брашно, шећер, какао, соду бикарбону, ванилин шећер и прстохват соли.
Додај течне састојке: сирће, уље и воду. Све добро промешај ручно или миксером док не добијеш глатку смесу без грудвица.
Излиј у подмазан и побрашњен плех или обложен папиром за печење.
Пеци око 30 минута (провери чачкалицом – треба да изађе сува).
Охлади.
По жељи глазура (ако имаш воље):
100 г чоколаде
2 кашике уља или мало маргарина
Отопи заједно и прелиј преко охлађеног колача.
Ако желиш да "депресивна торта" буде мало мање депресивна – послужи је са мало џема од кајсије или шлага (ако се деси да имаш у фрижидеру). А може и кугла сладоледа поред.
Зашто “депресивна”?
Спремна за 5 минута.
Од ствари које имаш у кући кад ти се ништа не иде да купиш.
И даје ти бар мало утехе кад ти дан није сјајан.