Depresivna torta: Popravlja u cugu dan koji nije sjajan, a sprema se za bukvalno 5 minuta
Postoje oni trenuci kada ti se ne priča ni sa kim, frižider je (skoro) prazan, a srce ti tiho šapuće: „Daj nešto slatko". E upravo tada nastupa depresivna torta – jednostavna, jeftina, bez jaja, mleka i komplikacija. Nema miksera, nema nereda, samo par poteza varjačom i tvoja doza čokoladne utehe je spremna. Ova torta ne rešava sve probleme, ali bar na trenutak učini da sve izgleda podnošljivije.
"Depresivna torta" je duhovit naziv koji se u poslednje vreme koristi za jednu vrlo jednostavnu, jeftinu i brzo gotovu čokoladnu tortu – bez jaja, mleka, putera i skupih sastojaka. Iako ime zvuči tužno, ukus je ozbiljno dobar!
Idealna je kada ti se jede nešto slatko, a nemaš snage ni volje da se bakćeš oko složenih kolača.
Evo recepta za depresivnu tortu:
Sastojci za biskvit (mera za pleh oko 20x20 cm):
1 i po šolja (oko 190 g) brašna
1 šolja (200 g) šećera
1/3 šolje (30 g) kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
Prstohvat soli
1 kašičica vanilin šećera (ili ekstrakta)
1 kašičica sirćeta (jabukovo ili alkoholno)
1/3 šolje (80 ml) ulja
1 šolja (240 ml) vode
Priprema:
Zagrej rernu na 180°C.
U činiji pomešaj sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, vanilin šećer i prstohvat soli.
Dodaj tečne sastojke: sirće, ulje i vodu. Sve dobro promešaj ručno ili mikserom dok ne dobiješ glatku smesu bez grudvica.
Izlij u podmazan i pobrašnjen pleh ili obložen papirom za pečenje.
Peci oko 30 minuta (proveri čačkalicom – treba da izađe suva).
Ohladi.
Po želji glazura (ako imaš volje):
100 g čokolade
2 kašike ulja ili malo margarina
Otopi zajedno i prelij preko ohlađenog kolača.
Ako želiš da "depresivna torta" bude malo manje depresivna – posluži je sa malo džema od kajsije ili šlaga (ako se desi da imaš u frižideru). A može i kugla sladoleda pored.
Zašto “depresivna”?
Spremna za 5 minuta.
Od stvari koje imaš u kući kad ti se ništa ne ide da kupiš.
I daje ti bar malo utehe kad ti dan nije sjajan.