Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРО ОПЕРИТЕ РУКЕ - Овако можете добити ЕШЕРИХИЈУ, симптоми нису безазлени, ДИЈАРЕЈА је најмањи проблем

10.11.2023. 10:35
Пише:
Србија Данас
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Постоји неколико начина да се заштитите!

Ешерихија коли (Escherichia цоли) врста је бактерије која нормално живи у цревима човека и животиња. Већина врста Е. цоли је безопасна или узрокује релативно кратку дијареју, али чак и помаже да наш пробавни тракт буде здрав.

Ешерихија коли је грам-негативна бактерија, штапићастог облика. Неколико сојева Е. цоли, као што је Е. цоли О157:Х7, може изазвати тешке грчеве у стомаку, крваву дијареју и повраћање. Са Е. цоли можемо да се заразимо преко контаминиране воде или хране – посебно сировог поврћа и неадекватно припремљеног млевеног меса. Здраве одрасле особе се од инфекције са Е. цоли О157:Х7 обично опорављају у року од недељу дана. Мала деца и старији одрасли имају већи ризик од развоја по живот опасног облика затајења бубрега.

Ешерихија коли и симптоми

Знаци и симптоми инфекције Е. цоли О157:Х7 обично почињу три или четири дана након излагања бактерији. Али можемо да се разболимо и дан након излагања овој бактерији, али чак и више од недељу дана касније. У знаке и симптоме инфекције спадају:

  • Дијареја, која варира од благе и воденасте до тешке и крваве
  • Грчеви у стомаку, бол и осетљивост
  • Мучнина и повраћање, код неких људи

wc, toalet
wc, тоалет / Извор: Профимедиа

Уколико је дијареја упорна, тешка или крвава треба потражити савет лекара.

Бака је СПРЕМИЛА ДОРУЧАК ЗА 20 МИНУТА - Савршена МЕШАВИНА НАМИРНИЦА која ће учинити да будете сити сатима (ВИДЕО)hrana

Бака је СПРЕМИЛА ДОРУЧАК ЗА 20 МИНУТА - Савршена МЕШАВИНА НАМИРНИЦА која ће учинити да будете сити сатима (ВИДЕО)

Ово НИКАКО не смете да ЈЕДЕТЕ - ако имате повишене ТРИГЛИЦЕРИДЕ избегавајте ове намирнице у ИСХРАНИkrv

Ово НИКАКО не смете да ЈЕДЕТЕ - ако имате повишене ТРИГЛИЦЕРИДЕ избегавајте ове намирнице у ИСХРАНИ

Ешерихија коли и узроци инфекције

Само неколико сојева Е. цоли изазива дијареју. Сој Е. цоли О157:Х7 припада групи Е. цоли који производи снажан токсин који оштећује слузокожу танког црева. Ово може изазвати крваву дијареју. Инфекција Е.цоли настаје када унесемо овај сој бактерија.

За разлику од многих других бактерија које изазивају болести, Е. цоли може изазвати инфекцију чак и ако унесемо само мале количине. Због тога од Е. цоли може да нам позли ако поједемо само мало недовољно печеног хамбургера или ако се нагутамо контаминиране воде из базена.

У потенцијалне изворе изложености бактерији спадају контаминирана храна или вода, као и контакт са особом која има ову бактерију.

Контаминирана храна

Најчешћи начин да се добије инфекција Е. цоли јесте конзумирање контаминиране хране, као што су:

  • Млевено месо – ако једемо млевено месо које носи Е. цоли, а месо није довољно кувано или печено да се убију бактерије. Када се месо обрађује, понекад бактерије из црева животиња улазе у месо. Ово се више дешава код млевеног меса.
  • Непастеризовано млеко – ако пијемо непастеризовано млеко, које није прокувано да би се убиле бактерије. Бактерије Е. цоли са вимена краве или са опреме за мужу могу да доспеју у сирово млеко.
  • Свежи производи – може да се деси да поједемо свеже поврће или воће које је заражено водом која има ове бактерије. Ово се дешава најчешће када се ђубриво од околних сточних фарми меша са водом и загађује поља на којима се узгајају свежи производи. Одређено поврће, као што су спанаћ и зелена салата, посебно је подложно овој врсти контаминације.

Лични контакт

Е. цоли бактерије могу лако да путују од особе до особе, посебно када заражени одрасли и деца не перу руке како треба. Чланови породице са малом децом која имају инфекцију Е. цоли највероватније да ће је и сами добити. Епидемије су избијале међу децом која одлазе у зоолошке вртове и штале за животиње.

rukovanje
руковање / Извор: Профимедиа

Фактори ризика

Е. цоли може да утиче на сваког ко је изложен овој бактерији. Али код неких људи већа је вероватноћа да ће развити проблеме него код других. Фактори ризика су следећи:

  • Старост. Мала деца и старији одрасли под већим су ризиком да оболе од Е. цоли и добију озбиљне компликације због инфекције.
  • Ослабљен имуни систем. Особе са ослабљеним имуним системом – због АИДС-а или лекова за лечење рака или спречавање одбацивања трансплантације органа – имају већу вероватноћу да се разболе од Е. цоли.
  • Комзумирање одређених врста хране. У ризичну храну спадају недовољно печена или кувана храна од млевеног меса, непастеризовано млеко, сок од јабуке или јабуковача и меки сиреви прављени од сировог млека.
  • Доба године. Иако није јасно зашто, већина инфекција Е. цоли у САД јавља се од јуна до септембра.
  • Смањен ниво киселине у желуцу. Желудачна киселина пружа одређену заштиту од Е. цоли. Особе које узимају лекове за смањење желудачне киселине могу да повећају ризик од инфекције Е. цоли.

Ешерихија коли и компликације

Већина здравих одраслих особа опоравља се од Е. цоли у року од недељу дана. Неки људи – посебно мала деца и старији одрасли – могу да добију по живот опасан облик затајења бубрега који се назива хемолитичко-уремијски синдром. 

Превенција

Ниједна вакцина или лек не може да нас заштити од болести засноване на Е. цоли, иако истраживачи испитују потенцијалне вакцине. Да бисмо смањили шансе да будемо изложени Е. цоли, треба да водимо рачуна да се не нагутамо воде из језера или базена, да често перемо руке, избегавамо ризичну храну и пазимо на унакрсну контаминацију.

Добро скувајте или испеците месо, нарочито млевено. Пијте пастеризовано млеко и сокове.  И избегавајте све непастеризоване млечне производе или сокове. Темељно оперите сирове производе. Прањем производа можда се неће уклонити све Е. цоли – посебно у лиснатом зеленом поврћу, које је идеално за бактерије. Пажљиво испирање може да уклони прљавштину и смањи количину бактерија које су се задржале на производу.

Оперите кухињски прибор. Користите топлу воду и сапун за ножеве, радне плоче и даске за сечење пре и након што дођу у контакт са свежим производима или сировим месом. Сирову храну држите одвојено. Такође водите рачуна да користите посебне даске за сечење сировог меса и хране, као што су поврће и воће. Никада не стављајте печено или кувано месо на исти тањир на коме је стајало сирово месо.

Перите руке. Перите руке након што припремате или једете храну, користите купатило. Водите рачуна да и деца перу руке пре јела, после коришћења купатила и после контакта са животињама.