clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovo NIKAKO ne smete da JEDETE - ako imate povišene TRIGLICERIDE izbegavajte ove namirnice u ISHRANI

09.11.2023. 21:01
Piše:
Srbija Danas/Stetoskop
krv
krv / Izvor: Profimedia

Nezdrav način života, smanjena fizička aktivnost i loša ishrana vode ka mnogim bolestima.

Povišeni trigliceridi najčešće su posledica neadekvatne ishrane, a neke od namirnica koje bi trebalo izbaciti, jer ih sadrže u izobilju, jesu mesne prerađevine, čips i druge grickalice prepune trans masti, krompir u svim oblicima, kao i belo brašno, pirinač i testenina, jer se prebrzo vare i pretvaraju u šećere.

Trigliceridi su estri glicerola i masnih kiselina, a ime su dobili po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola. Oni čine najveći procenat masti u ljudskom telu. Učestvuju u građi svih živih ćelija i jedna od najvažnijih uloga im je deponovanje energije.

Zbog ovoga NEĆEŠ MOĆI DA ZASPIŠ - Navike koje pored promene vremena UNIŠTAVAJU zdrav SAN, nema kvalitetnog odmoražeđ

Zbog ovoga NEĆEŠ MOĆI DA ZASPIŠ - Navike koje pored promene vremena UNIŠTAVAJU zdrav SAN, nema kvalitetnog odmora

Narodni LEKOVI koji ELIMINIŠU KIJAVICU, prekidaju IRITACIJU OKA i CURENJE iz nosa, čiste disajne puteveprehlada

Narodni LEKOVI koji ELIMINIŠU KIJAVICU, prekidaju IRITACIJU OKA i CURENJE iz nosa, čiste disajne puteve

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, pa zatim ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju, te stiže do jetre. Ako se unese preiviše triglicerida, višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

ulje u tiganju
ulje u tiganju / Izvor: Profimedia

Povećana vrednost triglicerida osim putem hrane, javlja se i usled nekih bolesti kao što su oštećenja jetre, dijabetes, hipotireoza, nefrotski sindrom, alkoholizam i nasledna hiperholesterolemija. Može biti i rezultat uzimanja nekih kontraceptivnih lekova, stresa, čak i dijeta, pre svega onih koje podrazumevaju visok unos ugljenih hidrata, a mali unos proteina.

Povišen LDL (loš holesterol) i smanjen HDL (dobar holesterol) se najčešće povezuju sa povišenim nivoom triglicerida.

pomfrit
pomfrit / Izvor: Profimedia

Povišene trigliceride u krvi ne bi trebalo zanemariti, s obzirom na to da je nauka potvrdila kako povišeni trigliceridi mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara, insulinske rezistencije i pankreatitisa, kao i gojaznosti, začepljenja krvnih sudova...

Ipak, dobra vest je da se nivo triglicerida najčešće može regulisati pravilnom ishranom.