Додајте ОВО У ЧОРБУ када се ПРЕХЛАДИТЕ: Трик НАШИХ БАКА који и дан-данас чини чуда, а ми смо на њега заборавили!
Природни лек се крије баш у вашем дому.
Зима ретко кога поштеди, па су цурење носа, кашаљ и повишена температура готово неизбежни, уз ону сталну дилему да ли посегнути за сирупом или поново отићи до апотеке.
Ипак, понекад је решење много једноставније него што мислимо и не налази се на полици са лековима, већ у лонцу са топлом чорбом.
Постоји један старински трик који су користиле генерације пре него што су сирупи и таблете постали свакодневица, а данас је скоро потпуно заборављен.
Када смо прехлађени, довољно је да у класичну пилећу или говеђу чорбу додамо само два једноставна састојка и организам може да се опорави знатно брже него што очекујемо.
Не ради се ни о чему необичном нити скупом, али кључ је у правом тренутку припреме и тачној количини. У питању су бели лук и сирће, намирнице које сви имамо у кући, а чије дејство често потцењујемо.
Састојци за око четири особе остају једноставни и доступни:
-
1,5 килограма пилећег меса са костима или око 500 грама јунећих костију
-
две шаргарепе
-
један корен першуна
-
мањи комад целера
-
две целе главице белог лука којима се скида само спољашња кора
-
једна пуна кашичица јабуковог или винског сирћета
-
со, бибер и ловоров лист по укусу
-
свеж першун за крај
Припрема:
Припрема почиње тако што месо и кости стављамо да се кувају на тихој ватри око сат и по времена, заједно са поврћем и две целе главице белог лука. На тај начин се из костију и меса ослобађају хранљиве материје, а чорба добија пун и богат укус.
Када је чорба готова и месо потпуно мекано, вадимо месо и поврће из лонца. Док је чорба још врела, додајемо згњечена три чена белог лука и кашичицу сирћета. Све промешамо веома кратко, тек пола минута, и одмах склањамо са шпорета.
Важно је да се чорба више не кува како би бели лук задржао своја лековита својства. Након тога, по жељи враћамо ситно исецкано месо у лонац, додатно посолимо ако је потребно и поспемо свежим першуном.
Разлог због ког ова чорба помаже код прехладе крије се управо у комбинацији састојака. Бели лук ослобађа алицин тек када се згњечи и дода у топлу течност, а управо је алицин познат по свом снажном антибактеријском и антивирусном дејству.
Сирће ствара благо киселу средину која отежава размножавање вируса и помаже у чишћењу дисајних путева. Уз све то, топла и благо масна чорба хидрира организам, помаже да се синуси отворе и даје телу енергију неопходну за опоравак.
Као додатни савет, код јаче запушености носа можемо додати прстохват љуте паприке или кашику ренданог рена. Деци ће ова чорба често бити примамљивија ако у њу убацимо резанце или кнедлице.
Препорука је да се пију две до три шоље ове чорбе дневно, све док симптоми прехладе не почну да попуштају.