Домаће ПОСНЕ крофне: Мекане и шупљикаве као по бакином рецепту, али БЕЗ млека и јаја
Посне крофне су савршен избор за оне који посте, избегавају намернице животињског порекла или једноставно желе лаганију варијанту ового сласног пецива.
Крофне су омиљена посластица широм света, а добра вест је да могу бити једнако укусне и без млека и јаја.
Састојци
- 1 кг брашна
- 40 г квасца
- 3 дцл млаке воде
- 2 дцл киселе воде
- 1 дцл уља
- 2 кашике шећера
- 2 кесице ванил шећера
- Нарендана кора лимуна
- Нарендана кора поморанџе
- 1 кашикица соли
У чинију ставите квасац, кашику шећера и кашику брашна. Добро умесити са мало воде и оставити квасац да надође.
Затим у надошли квасац сипајте уље, воду, киселу воду, шећер, нарендану кору лимуна и поморанџе и ванил шећер. Замесите са брашном, а брашно додајте мало по мало и додајте со по потреби. Завршите са мешањем теста и оставите да се тесто удвостручи.
Тесто развуците на брашно посуто по радној површини, вадите колутиће са чашом и оставите да мало надођу, око 10 минута.
Уље загрејте и горњу страну крофне спустите окренуте према доле. Поклопите и пржите око 1 минут, склоните поклопац и оставите да доња страна још порумени. Окрените и другу страну да порумени.
Извадите на салвете, како би упиле вишак уља.
Поспите са шећером у праху и послужите уз џем и топли напитак.
Детаљније о начину припреме на видеу Серпица рецепти.