Домаћи ЏЕМ ОД ЈАГОДА без конзерванса - Брзо, једноставно и без грешке, са само 3 састојка и пола сата припреме
Ако волите домаће слатко, али немате времена за дуго стајање крај шпорета, овај рецепт за брзи џем од јагода је идеално решење! Потребна су вам само три састојка, микроталасна рерна и 30 минута времена – а резултат је мирисан, густ и савршено сладак џем који ће вас подсетити на детињство.
Потребно је:
- 500 г очишћених јагода
- 1 ½ шоља шећера
- сок од једног лимуна
- 1 стерилисана тегла
Припрема:
Јагоде добро оперите и очистите од петељки, па их исецкајте на комаде. Ставите их у ватросталну посуду, додајте шећер и лимунов сок, па добро промешајте. Убаците посуду у микроталасну рерну и кувајте 4 минута на најјачој температури. Извадите, промешајте смесу, па вратите још 15 минута да се кува.
Напомена: Ставите тањир у замрзивач – биће вам потребан за тестирање густине.
Када џем почне да кључа, извадите га, промешајте, па поново вратите у микроталасну.
По истеку времена, сипајте кашику џема на хладан тањир и вратите га у замрзивач 2–3 минута.
Ако је џем довољно густ – спреман је. Ако није, кувајте још пар минута и поновите тест.
Како чувати:
Сипајте готов џем у стерилисане тегле док је још врућ, затворите и чувајте на хладном месту.
Идеално за мазање на хлеб, палачинке или као додатак колачима.
Напомена:
Овај рецепт је једноставан и не садржи конзервансе, па је најбоље џем искористити у року од неколико недеља, или га држати у фрижидеру.