Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРЕШИТЕ ЦЕО ЖИВОТ: Мед и лимун никада не треба сипати у врућ чај!

16.05.2020. 06:10
Пише:
Србија Danas/Alo.rs
emajl
емајл / Извор: Профимедиа

НИсте знали...

Постоје две велике групе чајева – онај који се добија од истоимене биљке и биљни или воћни чај који се добија од лековитог биља...

Пробајте овако да скинете килограме! Пије се 7 дана, а скида 80 посто сала!

Пробајте овако да скинете килограме! Пије се 7 дана, а скида 80 посто сала!

Направите млеко од сусама! За јаке и здраве кости! (РЕЦЕПТ)

Направите млеко од сусама! За јаке и здраве кости! (РЕЦЕПТ)

Целер као зачин, лек и афродизијак! Неправедно запостављен!

Целер као зачин, лек и афродизијак! Неправедно запостављен!

Основна разлика је што прва врста у себи садржи кофеин и због тога се користи као стимулативно и умирујуће средство. Биљни чајеви се најчешће користе у лековите сврхе. Основне врсте правог чаја су црни, зелени и њихова мешавина улонг.

Да бисмо из чаја извукли оно најбоље, морамо га припремити на одговарајући начин. Инфузи се израђују тако што се биљка прелије кључалом водом и остави да одстоји 10 минута и ово је најчешћи начин припреме чајева код нас.

Декокти се израђују тако што се биљка прелије врелом водом и остави да кључа на повишеној температури. Мацерати се израђује тако што се биљка прелије хладном водом и оставља се да одстоји на собној температури.

žena pije čaj
жена пије чај / Извор: Профимедиа/илустрација

Осим ових начина, свака земља има свој посебан метод за припрему. Неки од најпознатијих су јапански и енглески. Јапанска метода подразумева да се кључала вода прохлади на 60 степени и тек онда се прелива чај, а за енглеску методу је караткеристично да је мера једна шољица = једна кашика чаја.

Додаци

Осим различите припреме у различитим крајевима света, чај се и служи уз разне додатке. Неки од најпознатијих додатака су млеко, лимун, рум, ванила, а од заслађивача шећер и мед. Ипак, мед и лимун никада не треба сипати у врућ чај, јер се губе сви њихови благотворни састојци.

НАЈГОРА НАВИКА: Свако јутро радите ОВО, а немате појма КОЛИКО ШТЕТИТЕ свом здрављу

НАЈГОРА НАВИКА: Свако јутро радите ОВО, а немате појма КОЛИКО ШТЕТИТЕ свом здрављу

Ове навике су погубне за имунитет: Сви их чинимо, а нисмо ни свесни последица!

Ове навике су погубне за имунитет: Сви их чинимо, а нисмо ни свесни последица!

10 ПУТА ЈАЧЕ ОД ВИТАМИНА Ц И Е: Ово СЕМЕ смањује могућност добијања рака и још...

10 ПУТА ЈАЧЕ ОД ВИТАМИНА Ц И Е: Ово СЕМЕ смањује могућност добијања рака и још...

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Корона нам је донела ДВА СТРАХА која многи људи имају, а ОПАСНИЈИ су од вируса!

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Корона нам је донела ДВА СТРАХА која многи људи имају, а ОПАСНИЈИ су од вируса!

Можда сте до сада бадеме јели на погрешан начин! Ставите их у воду да одстоје преко ноћи

Можда сте до сада бадеме јели на погрешан начин! Ставите их у воду да одстоје преко ноћи