Избегните најчешће грешке, НЕ БАЦАЈТЕ КРОМПИР: Кључни савети за чување која ће вам уштедети новац и сачувати храну
Сачувајте ову намирницу и до пола године.
Кромпир је вероватно најчешћа намирница у свакој кухињи – јефтин је, заситан, свестран и лако се припрема. Ипак, многи га брзо баце јер се поквари пре него што стигну да га искористе. Разлог? Погрешан начин чувања.
Стручњаци за складиштење намирница откривају три најчешће грешке које правимо и једноставна решења како да кромпир остане свеж и до шест месеци.
Никако га не чувајте у фрижидеру!
Иако фрижидер делује као логично место – хладно је и тамно – ниске температуре заправо штете кромпиру. На температури испод 5°Ц, скроб из кромпира се претвара у шећер, што доводи до непријатног, слаткастог укуса и лоше текстуре кад се кува или пече. Уз то, при печењу таквог кромпира ствара се акриламид – потенцијално штетна супстанца.
Такође, кромпир не треба да стоји ни на сунцу или близу прозора – светлост подстиче стварање хлорофила, а уз њега и соланина, природног токсина који може изазвати мучнину и нелагодност.
Идеално место? Сува, прохладна и мрачна просторија – остава, подрум или доња фиока у кухињи далеко од извора топлоте.
Заборавите на пластичне кесе!
Најчешће донесемо кромпир из продавнице у пластичној кеси и тако га и оставимо. Велика грешка! Пластика задржава влагу и ствара кондензацију, што подстиче буђ, труљење и клијање.
Шта да урадите? Чим стигнете кући, пребаците кромпир у папирну кесу, платнену врећу, мрежасту торбу или дрвену гајбу. Битно је да „дише“ – што више ваздуха циркулише, то ће дуже трајати.
Не држите кромпир и лук заједно
Честа грешка у домаћинству – чување лука и кромпира једно поред другог. Иако их често користимо заједно у јелима, лук испушта гас етилен који убрзава сазревање и пропадање кромпира.
Решење? Држите их на потпуно одвојеним местима. Исто важи и за јабуке, банане и парадајз – сви они убрзавају кварење кромпира.