Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИЈЕ СВЕЈЕДНО! Јаја на око, кајгана или кувана - ево која ће вам помоћи да најбрже смршате, а од којих ћете се угојити

12.08.2023. 20:59
Пише:
Србија Данас
jaja
јаја / Извор: Shutterstock

Важно је како их припремате, а мит је да су нездрава

 Још 1968. године Америчко удружење за срце препоручило је да дневни унос холестерола не сме да буде већи од 300 мг и нагласило да се не сме јести више од три јаја недељно, што је резултирало знатним смањењем потрошње јаја.

Ове препоруке нису узеле у обзир да јаја садрже не само важне хранљиве састојке за целокупно здравље већ и компоненте које пружају заштиту против хроничних болести, и то на првом месту кардиоваскуларних болести. 

Јаја садрже протеине који засићују, не садрже штетне адитиве, релативно су јефтина и имају много хранљивих састојака који утичу на губитак тежине као што је витамин Б12.

 

 

Ова намирница је јако захвана, јер је можете спремити на доста различитих начина, а налази се у основи многих оброка од доручка, преко брзог ручка до вечере. Домаћице обожавају јаја, јер не морају да журе са њима - могу се спремити сатима унапред, чувати у фрижидеру или замрзивачу, а нису ни калорична.

Годинама лекари упозоравају на холестерол који јаја садрже и препоручују да се једу само беланца, али све већи број нутрициониста саветује да се једу цела јаја јер су жуманца посебно добра за нас. 

Став да нису добра због виског нивоа холестерола (185 мг има једно жуманце), важио је деценијама. Чак је и магазин "Тајм" 1984. године објавио насловницу са два пржена јаја на око и сланином који чине лик тужног смајлија. 

Тек су почетком 21. века започета истраживања која су преиспитала ове ставове и доказала да је је све што смо мислили о јајима заправо погрешно.

Најновије истраживање кинеских научника показало је да особе које једу јаје дневно имају око 20 одсто мањи ризик да оболе од срчаних обољења.

Жумаца су одличан извор витамина А, Д, Е и К, лутеин и здраве омега-3 масне киселине којих нема у беланцету. У беланцету се крије највећа количина протеина из јаја, али и калијум и холин. 

jaja
јаја / Извор: Профимедиа

Једно јаје садржи половину дневних потреба протеина и само мали део масти и холестерола. Када једете јаја свакодневно, слободно искључите или драстично сманите месо као извор протеина.

Начин на који спремате јаја може много да утиче на ваш процес мршављења. Предтсављамо вам 7 начина припреме јаја од оних који су најгори за губитак килограма до оних најбољих.

Јаја Бенедикт

Ово је најкалоричнија варијанта спремања јаја. Традиционална јаја Бенедикт имају више од 600 калорија и 40 грама масти.

У лонац сипати воду и у њу додати две-три кашике сирћета. Воду загревати до температуре тик испод врења, па благо улитити у њу једно по једно јаје. Најбоље је то урадити директно из љуске, одмах изнад површине воде. Тако смањујемо ризик од тога да јаје бућне у воду и тако изгуби облик или да се помеша жуманце и беланце.

Јаја кувати 3 минута, а затим их извадити  кутлачом са рупицама и добро оцедити. Беланце треба да буде чврсто, а жуманце да остане течно, као код ровито куваног јајета. Јаја поширате на крају припреме јаја Бенедикт, зато што се поширана јаја брзо хладе, а потребно је да приликом служења остану топла.

Киш

Ова пита напуњена јајима је класична за бранч и представља мешавину јаја, поврћа, меса и зачина. Морате само да будете опрезни када се ради о млеку и павлаци коју додајете јер то значи екстра калорије.

Фритата

Када помешате поврће, сир и месо са јајима добићете прави рај за непце. Пошто се припрема знатно дуже моћи ћете да користите поврће које не можете у обичном омлету, а коме треба више времена за припрему. Опрезно са сиром и немојте претеривати. Пробајте фритату са спанаћем или броколијем, црвеном паприком и парадајзом.

Пржена јаја

Занимљиво је како различити начин спремања јаја може да произведе другачији укус исте намирнице. За људе који не могу да поднесу мирис куваних јаја, а желе да ставе јаја у сендвич, пржења јаја су најбоље решење.

Kajgana
Кајгана / Извор: Shutterstock

Кајгана

Ово је најлакши начин да спремите јаја и скоро не постоји могућност да се погреши у припреми. Просто и једноставно, полупајте јаја у тигањ и мешајте док се не упрже. Можете их јести без додатака, мада већина убацује спанаћ и поврће. Очекујте јело од око 300 калорија, 25 грама протеина и 20 грама масти.

Омлет

Најбољи начин да га спремите је у комбинацији са паприком, спанаћем и шпарглом. Додајте мало фета сира, али пазите на калорије и комбинацију сира с месом. Ово јело има око 209 калорија, 16 грама протеина, 12 грама масти, 7 грама угљених хидрата и 2 грама влакана.

Тврдо кувана јаја

Ово је златни стандард за чист протеин јер кувањем јајета у води не додајемо му калорије. То је јаје у својој природној форми и овакво се може јести и топло и хладно, може да се дода неком јелу и преносиво је. Има највише 70 калорија, 6 грама протеина и 5 грама масти.