clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NIJE SVEJEDNO! Jaja na oko, kajgana ili kuvana - evo koja će vam pomoći da najbrže smršate, a od kojih ćete se ugojiti

12.08.2023. 20:59
Piše:
Srbija Danas
jaja
jaja / Izvor: Shutterstock

Važno je kako ih pripremate, a mit je da su nezdrava

 Još 1968. godine Američko udruženje za srce preporučilo je da dnevni unos holesterola ne sme da bude veći od 300 mg i naglasilo da se ne sme jesti više od tri jaja nedeljno, što je rezultiralo znatnim smanjenjem potrošnje jaja.

Ove preporuke nisu uzele u obzir da jaja sadrže ne samo važne hranljive sastojke za celokupno zdravlje već i komponente koje pružaju zaštitu protiv hroničnih bolesti, i to na prvom mestu kardiovaskularnih bolesti. 

Jaja sadrže proteine koji zasićuju, ne sadrže štetne aditive, relativno su jeftina i imaju mnogo hranljivih sastojaka koji utiču na gubitak težine kao što je vitamin B12.

 

 

Ova namirnica je jako zahvana, jer je možete spremiti na dosta različitih načina, a nalazi se u osnovi mnogih obroka od doručka, preko brzog ručka do večere. Domaćice obožavaju jaja, jer ne moraju da žure sa njima - mogu se spremiti satima unapred, čuvati u frižideru ili zamrzivaču, a nisu ni kalorična.

Godinama lekari upozoravaju na holesterol koji jaja sadrže i preporučuju da se jedu samo belanca, ali sve veći broj nutricionista savetuje da se jedu cela jaja jer su žumanca posebno dobra za nas. 

Stav da nisu dobra zbog viskog nivoa holesterola (185 mg ima jedno žumance), važio je decenijama. Čak je i magazin "Tajm" 1984. godine objavio naslovnicu sa dva pržena jaja na oko i slaninom koji čine lik tužnog smajlija. 

Tek su početkom 21. veka započeta istraživanja koja su preispitala ove stavove i dokazala da je je sve što smo mislili o jajima zapravo pogrešno.

Najnovije istraživanje kineskih naučnika pokazalo je da osobe koje jedu jaje dnevno imaju oko 20 odsto manji rizik da obole od srčanih oboljenja.

Žumaca su odličan izvor vitamina A, D, E i K, lutein i zdrave omega-3 masne kiseline kojih nema u belancetu. U belancetu se krije najveća količina proteina iz jaja, ali i kalijum i holin. 

jaja
jaja / Izvor: Profimedia

Jedno jaje sadrži polovinu dnevnih potreba proteina i samo mali deo masti i holesterola. Kada jedete jaja svakodnevno, slobodno isključite ili drastično smanite meso kao izvor proteina.

Način na koji spremate jaja može mnogo da utiče na vaš proces mršavljenja. Predtsavljamo vam 7 načina pripreme jaja od onih koji su najgori za gubitak kilograma do onih najboljih.

Jaja Benedikt

Ovo je najkaloričnija varijanta spremanja jaja. Tradicionalna jaja Benedikt imaju više od 600 kalorija i 40 grama masti.

U lonac sipati vodu i u nju dodati dve-tri kašike sirćeta. Vodu zagrevati do temperature tik ispod vrenja, pa blago ulititi u nju jedno po jedno jaje. Najbolje je to uraditi direktno iz ljuske, odmah iznad površine vode. Tako smanjujemo rizik od toga da jaje bućne u vodu i tako izgubi oblik ili da se pomeša žumance i belance.

Jaja kuvati 3 minuta, a zatim ih izvaditi  kutlačom sa rupicama i dobro ocediti. Belance treba da bude čvrsto, a žumance da ostane tečno, kao kod rovito kuvanog jajeta. Jaja poširate na kraju pripreme jaja Benedikt, zato što se poširana jaja brzo hlade, a potrebno je da prilikom služenja ostanu topla.

Kiš

Ova pita napunjena jajima je klasična za branč i predstavlja mešavinu jaja, povrća, mesa i začina. Morate samo da budete oprezni kada se radi o mleku i pavlaci koju dodajete jer to znači ekstra kalorije.

Fritata

Kada pomešate povrće, sir i meso sa jajima dobićete pravi raj za nepce. Pošto se priprema znatno duže moći ćete da koristite povrće koje ne možete u običnom omletu, a kome treba više vremena za pripremu. Oprezno sa sirom i nemojte preterivati. Probajte fritatu sa spanaćem ili brokolijem, crvenom paprikom i paradajzom.

Pržena jaja

Zanimljivo je kako različiti način spremanja jaja može da proizvede drugačiji ukus iste namirnice. Za ljude koji ne mogu da podnesu miris kuvanih jaja, a žele da stave jaja u sendvič, prženja jaja su najbolje rešenje.

Kajgana
Kajgana / Izvor: Shutterstock

Kajgana

Ovo je najlakši način da spremite jaja i skoro ne postoji mogućnost da se pogreši u pripremi. Prosto i jednostavno, polupajte jaja u tiganj i mešajte dok se ne uprže. Možete ih jesti bez dodataka, mada većina ubacuje spanać i povrće. Očekujte jelo od oko 300 kalorija, 25 grama proteina i 20 grama masti.

Omlet

Najbolji način da ga spremite je u kombinaciji sa paprikom, spanaćem i šparglom. Dodajte malo feta sira, ali pazite na kalorije i kombinaciju sira s mesom. Ovo jelo ima oko 209 kalorija, 16 grama proteina, 12 grama masti, 7 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana.

Tvrdo kuvana jaja

Ovo je zlatni standard za čist protein jer kuvanjem jajeta u vodi ne dodajemo mu kalorije. To je jaje u svojoj prirodnoj formi i ovakvo se može jesti i toplo i hladno, može da se doda nekom jelu i prenosivo je. Ima najviše 70 kalorija, 6 grama proteina i 5 grama masti.