light rain
13°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kiselina u GRLU i nadutost se LAKO leče - Uz praznično i SLAVSKO PREJEDANJE obavezno koristite ovaj DOMAĆI napitak

20.12.2023. 14:19
Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
praznici
praznici / Izvor: Foto: Shutterstock

Gastroezofagealni refluks ili refluks želudačnog sadržaja (GERB), poznat i kao refluks kiseline, je čest medicinski problem koji utiče na milone ljudi, a ponekad neki ljudi ni ne shvataju da ga zapravo imaju.
Refluks želudačnog sadržaja može da prouzrokuje i druge bolesti. Prema istraživačima, to može da pogorša astmu što dokazuje činjenica da većina astmatičara ima GERB.


Sezona praznika i slava često donosi ne samo radost zajedništva već i izazov prejedanja, a to može rezultirati pečenjem ždrela. Evo nekoliko saveta kako se nositi sa nelagodnostima nakon obilnih trpeza, čuvajući zdravlje i uživajući u prazničnim radostima.

Danas se posebno ČUVAJTE nerazumevanja i NESPORAZUMA zbog UDARA različitih vesti - Astrološkinja UPOZORAVA na pojedinosti iz PROŠLOSTIhoroskop

Danas se posebno ČUVAJTE nerazumevanja i NESPORAZUMA zbog UDARA različitih vesti - Astrološkinja UPOZORAVA na pojedinosti iz PROŠLOSTI

Da li sve PADA U VODU ako POPIJEMO ČAŠICU za NOVU GODINU? Poslednja nedelja BOŽIĆNOG POSTA ima posebna PRAVILA, pazite na OVOcrkva

Da li sve PADA U VODU ako POPIJEMO ČAŠICU za NOVU GODINU? Poslednja nedelja BOŽIĆNOG POSTA ima posebna PRAVILA, pazite na OVO

1. Hidratacija

Najvažniji korak nakon prejedanja je hidratacija. Pijte puno vode kako biste olakšali varenje, eliminisali toksine i ublažili peckanje u ždrelu.

2. Topli napici

Prirodni biljni čajevi poput nane, kamilice ili đumbira mogu pružiti olakšanje. Topli napici umiruju ždrelo i podstiču probavu.

3. Laganija hrana

Nakon obroka, birajte laganu hranu koja je bogata vlaknima, poput voća i povrća. To će pomoći u normalizaciji probave.

4. Aktivnost i šetnja

Šetnja nakon obroka pomaže u ublažavanju nelagodnosti. Aktivnost podstiče probavu i pomaže u smanjenju osećaja težine.

žeđ
žeđ / Izvor: Foto: Shutterstock

5. Mint bombone

Mint bombone mogu pružiti trenutno olakšanje. Njihov osvežavajući ukus može ublažiti peckanje i pridoneti boljem osećaju u ždrelu.

6. Ledomati

Uzimanje kocke leda može delovati umirujuće na nadraženo ždrelo. Lagano pustite kocku leda da se topi u ustima.

7. Izbegavanje prekomerne soli i masnoće

Smanjite unos slane i masne hrane, jer ovi sastojci mogu povećati osećaj nelagodnosti.

8. Vreme odmora

Neka vašem telu bude dato dovoljno vremena da svari obrok. Odmorite se i izbegavajte ležanje odmah nakon jela.

slava
slava / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

9. Konsultacija s lekarom

Ako simptomi pečenja ždrela ne prolaze ili se pogoršavaju, konsultujte se s lekarom. To može biti znak ozbiljnijih problema koje treba istražiti.

Pametno upravljajte svojim obrocima tokom praznika, uživajte u hrani, ali i brinite o svom zdravlju. Uz ove savete, vaša praznična slavlja mogu biti ukusna i prijatna.

Srbija Danas/Autor:J.Šipčić