Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕОМА КОРИСНО

Узгајајте ЗДРАВУ ХРАНУ у СТАНУ - Направите БАШТУ на тераси и за 30 дана добијете здраве ПЛОДОВЕ

05.04.2024. 20:08
Пише:
Србија Данас/Ј.Шипчић
Povrće
Поврће / Извор: Shutterstock

Скоро да смо заборавили укус бакиног парадајза, јагода, шљива, а једини критеријум на рафовима са храном су нам цена и изглед. Ипак, то што купујемо неретко је прскано и затровано разним пестицидима.

Ако сте одувек замишљали да имате своју малу башту, али то никада нисте могли да испуните јер живите у стану, сада је право време.

Уређивање сопствене баште, као и осећај да учествујемо у процесу стварања нових биљака, може свакако да пружи радост и задовољство. У тренуцима када желимо да се удаљимо од свакодневних тема и одлутамо у неки мало другачији свет, баштованство може да послужи чак и као терапија.

За узгој биљака најбитнија су три фактора на која би требало да обратите пажњу: довољна количина светлости, ветар и топлота. И наравно, веома је битно да одаберете биљке и зачине у складу са годишњим добом.

Ако се одлучите за садњу на балкону, требало би најпре да видите на којој страни се он налази. Поврће које даје плод из цвета, као што су краставац, парадајз или паприка, не воли тамна места. Они воле да уживају у директном сунцу током читавог дана. С друге стране поврће као што су цвекла, шаргарепа и кромпир такође воле сунце, али им прија и да пола дана проведу у хладу. А ако имате балкон који је током већине дана у хладу, најбоље би било да покушате да узгајате лиснато поврће, као што су спанаћ или зелена салата. Чак и ако проведу више времена у хладу, већа је вероватноћа да ће трајати дуже.

Пронађите адекватне посуде

Што је посуда у којој се налазе већа, то ћете мање морати да заливате биљку. Приликом избора посуде треба увек обратити пажњу да вишак воде има где да отече. Већина биљака на балкону не увене зато што нема довољно воде, већ баш из супротног разлога, јер биљке заврше пливајћи у води, што оне нарочито и не воле. 

Наравно, битан је избор саксије. Увек треба обратити пажњу на то каква је саксија у којој садите. Добро би било да буде од керамике или од квалитетне пластике која би свакако требало да умањи промене температуре које биљка доживљава.

Povrće
Поврће / Извор: Shutterstock

Зелениш за почетак

Врло је битно да на почетку немате превелика очекивања. Најбоље је почети са неколико биљака, а у случају да увидите да је садња нешто што вам прија и иде од руке, увек можете, из године у годину, да повећате њен опсег. Ако сте почетник, најбоље је кренути са зачинским биљкама. Оне се јако лако негују, имају вишенаменску примену у кухињи, а осим тога, веома пријатно миришу. Можете најпре своју срећу искушати са босиљком, наном, рузмарином или першуном. Имајући у виду да су они најсвежији одмах после брања, предност поседовања овог кухињског биља може да буде још већа. Оно неће захтевати од вас велику пажњу. Довољно је да му обезбедите сунце и мало воде и оно ће одрадити остатак.