Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немојте да дозволите да вам ДИЈАРЕЈА упропасти летовање: Придржавајте се ових ВАЖНИХ ПРАВИЛА и уживајте на свом одмору!

28.07.2023. 10:07
Пише:
СрбијаДанас
bol u stomaku
бол у стомаку / Извор: Фото: Shutterstock

Поремећаји варења, као што су дијареја и повраћање, су најчешћи проблеми који се јављају током путовања у иностранству

Лето је, а самим тим и период у којем се највише путује, иде на море и у друге земље.

НЕ УЛАЗИТЕ У ВОДУ НАГЛО! Доктор упозорава да је због овога преминуо МЛАДИЋ из ЛОКА и саветује да шта треба ОБАВЕЗНО УРАДИТИ пре купања

НЕ УЛАЗИТЕ У ВОДУ НАГЛО! Доктор упозорава да је због овога преминуо МЛАДИЋ из ЛОКА и саветује да шта треба ОБАВЕЗНО УРАДИТИ пре купања

ПАДА ВАМ ПРИТИСАК ЗБОГ ВРУЋИНА? Обратите пажњу када је 90/60 mmHg, ово може да вам ПОМОГНЕ

ПАДА ВАМ ПРИТИСАК ЗБОГ ВРУЋИНА? Обратите пажњу када је 90/60 mmHg, ово може да вам ПОМОГНЕ

ЧИСТИ КРВ и РЕГУЛИШЕ ШЕЋЕР: Ево како да припремите ЧАЈ и чорбу од КОПРИВЕ, опоравља, ПУНА је ГВОЖЂА

ЧИСТИ КРВ и РЕГУЛИШЕ ШЕЋЕР: Ево како да припремите ЧАЈ и чорбу од КОПРИВЕ, опоравља, ПУНА је ГВОЖЂА

Често промене места могу да проузрокују одређене здравствене потешкоће, попут дијареје, повраћања и слично. Уз неколико мера предострожности, можете да избегнете такав сценарио. 

Поремећаји варења, као што су дијареја и повраћање, су најчешћи проблеми који се јављају током путовања у иностранство. Испоставило се да храна коју једете заиста може да утиче на разне пробавне сметње.
Путовање вас излаже новим изворима хране, локалним праксама руковања храном и различитим стандардима чистоће што повећава шансе да дођете у контакт са инфекцијама или загађивачима против којих ваше јело можда није изградило одбрану.

Дијареју код путника могу да изазову многе различите клице као што су бактерије – Е.цоли и Salmonella, а од вируса као норовируси или паразити. Све ове клице се шире конзумирањем контаминиране хране и воде или употребом контаминираног посуђа и прибора за јело.

Било да једете у хотелском ресторану или шетате локалном пијацом хране, постоји неколико правила у исхрани за која стручњаци кажу да би било мудро да се придржавате.

Сирова риба и месо

Требало би да се клоните сировог меса и морских плодова када путујете у иностранство на одређене дестинације, јер никако не можемо да сазнамо одакле је та храна дошла, колико дуго је била тамо и како се с њом поступало. Бифтек, тартар, суши или сирови морски плодови, или неадекватно припремљено месо, риба или морски плодови, могу да повећају ризик од конзумирања бактерија, паразита или вируса, што може да доведе до болести. Чак и добро кувана риба и шкољке могу да представљају ризик од инфекције.

voda
вода / Извор: Профимедиа

Вода са чесме

Здравствени стручњаци обично препоручују да избјегавате воду из славине када путујете. То је зато што је контаминирана вода главни кривац за пробавне сметње многих путника Најбоље је пити или прати зубе водом која је флаширана. Алтернатива је да прокувате и охладите воду пре него што је одложите у чисту посуду или да је филтрирате помоћу филтера за воду. Такође треба да захтевате да ниједно од ваших пића не садржи коцкице леда. Али следећа пића су безбедна за конзумирање: топли чај и кафа ако је коришћена прокувана вода, пиво, вино и друга алкохолна пића, газирана пића из затворених лименки и флаша, пастеризовани сокови.

Свеже воће и поврће

Вероватно не бисте помислили да свеже воће и поврће може да буде опасно по ваше здравље. Међутим, могли би да покупе клице ако је нека храна била изостављена предуго, па је најбоље одабрати производе који су довољно термички обрађени. Ако ипак желите да уживате у воћу или поврћу, најбоље је да изаберете оно које можете да ољуштите или оперете у води која је добра за пиће. Добро је изабрати производе са дебелом кором, као што су банане, поморанџе и авокадо. Салату и свеже зачинско биље је најбоље избегавати – то укључује и декорацију у пићима, као што су листови нане у разним коктелима. Све ово је можда опрано, али у контаминираној води.

Млечни производи

Пастеризовани млечни производи треба да буду безбедни за употребу. Али храна попут сладоледа, сира и јогурта вероватно садржи опасне клице попут листерије, салмонеле или Е. цоли.
Изаберите добро етаблиране продавце или брендове ако једете непастеризоване сиреве или сладолед. Такође је најбоље избегавати млечне производе који су чувани или остављени да стоје на собној температури – то може да укључује млеко за кафу или чај. Можда ћете желети да прескочите јела која садрже или недовољно кувана јаја, као што су мајонез, неки преливи за салату или десерти као што је мус.

Поједина улична храна

Када се удаљите из хотелског ресторана, пробање различите уличне хране може да изгледати као фантастичан начин да пробате локалну кухињу у месту које посећујете. Али неке тезге за храну можда се не придржавају добро безбедносних пракси као што су прање руку и провера температуре хране. Храна која долази директно са роштиља и врућа је вероватно сигурнија за јело – али свакако избегавајте тезге које изгледају као да је храна већ неко време стајала.