Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАРФИОЛ У ТУРШИЈИ: Смањује упале, чува здравље крвних судова, делује превентивно против многих болести

08.11.2021. 14:45
Пише:
Србија Данас
karfiol
карфиол / Извор: Фото: YouTube printscreen/Zakuvavanje цом

Једноставно се прави, па није на одмет да ставите пар тегли карфиола за зиму.

У задње време карфиол је поврће коме се заиста поклања доста пажње. Он припрада породици купуса и сврстава се у једну од најлековитијих биљки. Многа истраживања доказала су да је одличан у борби против карцинома дојке, дебелог црева, плућа, јајника и бешике.

Ову моћ дају му антиоксиданти, којима се карфиол може похвалити у великом броју у свом саставу.

Поред антиоксиданата карфиол је веома богат и витамином Ц и управо ова два састава укомбинацији спречавају појаву рака.

КОРЕН ОВЕ БИЉКЕ убитачан за БРОНХИТИС: Лечи упоран и сув кашаљ, али и упалу плућа

КОРЕН ОВЕ БИЉКЕ убитачан за БРОНХИТИС: Лечи упоран и сув кашаљ, али и упалу плућа

Николина Ковач овако ПРИРОДНО ЗАТЕЖЕ КОЖУ: Све састојке имате кући, а ОВАЈ ЧАЈ је веома битан у њеној нези

Николина Ковач овако ПРИРОДНО ЗАТЕЖЕ КОЖУ: Све састојке имате кући, а ОВАЈ ЧАЈ је веома битан у њеној нези

Будући да се добија од укрштених сорти, а пореклом је од купуса – због корисних састојака зове се и “школовани купус”.

zimnica
зимница / Извор: Профимедиа/илустрација

10 РАЗЛОГА ЗАШТО ТРЕБА ЈЕСТИ КАРФИОЛ

  • Карфиол је поврће које не садржи масти и натријум. Редовним конзумирањем карфиола смањује се ризик од настанка канцера.
  • Ово поврће садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минерале и корисне фитохемикалије. Добар је извор влакана, протеина, фосфора, калијума и има висок садржај витамина Ц.
  • Карфиол садржи калијум, минерал који је веома важан за развој костију и мишића.
  • Поред тога, у овом поврћу се налазе и изотиоцијанати који спречавају развој ћелија рака.
  • Редовно конзумирање карфиола спречава оштећење организма услед дејства слободних радикала јер садржи моћне антиоксиданте.
  • Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења и канцера. У њему се налази и доста витамина К и омега-3 масних киселина, који смањују упалу.
  • Редовним конзумирањем овог поврћа смањује се ризик од настанка артритиса, гојазности, дијабетеса…
  • Карфиол може смањити упале и чувати здравље крвних судова. Такође, ово здраво поврће позитивно утиче на циркулацију.
  • Ова намирница садржи и глукозинолате који активирају природну детоксикацију организма. Научна истраживања су показала да глукозинолати делују превентивно на појаву неких врста канцера.
  • У карфиолу се налази и алицин који повољно утиче на здравље срца и смањује ризик срчаног и можданог удара. Поред тога, комбинација селена и витаминома Ц јача имуни систем и одржава ниво холестерола у крви.