КАРФИОЛ У ТУРШИЈИ: Смањује упале, чува здравље крвних судова, делује превентивно против многих болести
08.11.2021.
14:45
Једноставно се прави, па није на одмет да ставите пар тегли карфиола за зиму.
У задње време карфиол је поврће коме се заиста поклања доста пажње. Он припрада породици купуса и сврстава се у једну од најлековитијих биљки. Многа истраживања доказала су да је одличан у борби против карцинома дојке, дебелог црева, плућа, јајника и бешике.
Ову моћ дају му антиоксиданти, којима се карфиол може похвалити у великом броју у свом саставу.
Поред антиоксиданата карфиол је веома богат и витамином Ц и управо ова два састава укомбинацији спречавају појаву рака.
КОРЕН ОВЕ БИЉКЕ убитачан за БРОНХИТИС: Лечи упоран и сув кашаљ, али и упалу плућа
КОРЕН ОВЕ БИЉКЕ убитачан за БРОНХИТИС: Лечи упоран и сув кашаљ, али и упалу плућа
Николина Ковач овако ПРИРОДНО ЗАТЕЖЕ КОЖУ: Све састојке имате кући, а ОВАЈ ЧАЈ је веома битан у њеној нези
Николина Ковач овако ПРИРОДНО ЗАТЕЖЕ КОЖУ: Све састојке имате кући, а ОВАЈ ЧАЈ је веома битан у њеној нези
Будући да се добија од укрштених сорти, а пореклом је од купуса – због корисних састојака зове се и “школовани купус”.
10 РАЗЛОГА ЗАШТО ТРЕБА ЈЕСТИ КАРФИОЛ
- Карфиол је поврће које не садржи масти и натријум. Редовним конзумирањем карфиола смањује се ризик од настанка канцера.
- Ово поврће садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минерале и корисне фитохемикалије. Добар је извор влакана, протеина, фосфора, калијума и има висок садржај витамина Ц.
- Карфиол садржи калијум, минерал који је веома важан за развој костију и мишића.
- Поред тога, у овом поврћу се налазе и изотиоцијанати који спречавају развој ћелија рака.
- Редовно конзумирање карфиола спречава оштећење организма услед дејства слободних радикала јер садржи моћне антиоксиданте.
- Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења и канцера. У њему се налази и доста витамина К и омега-3 масних киселина, који смањују упалу.
- Редовним конзумирањем овог поврћа смањује се ризик од настанка артритиса, гојазности, дијабетеса…
- Карфиол може смањити упале и чувати здравље крвних судова. Такође, ово здраво поврће позитивно утиче на циркулацију.
- Ова намирница садржи и глукозинолате који активирају природну детоксикацију организма. Научна истраживања су показала да глукозинолати делују превентивно на појаву неких врста канцера.
- У карфиолу се налази и алицин који повољно утиче на здравље срца и смањује ризик срчаног и можданог удара. Поред тога, комбинација селена и витаминома Ц јача имуни систем и одржава ниво холестерола у крви.