Летњи ручак спреман за мање од 15 минута? Може! Лаган, укусан и пре свега - једноставан
Једите је без трунке кривице!
Када помислимо на пасту, прва асоцијација су богати сосови од парадајза, издашно посути пармезаном, или пак кремасти бели сосеви на бази павлаке, пуни качкаваља, моцареле и других сирева који јој дају пуноћу и интензитет укуса.
И заиста, такве комбинације су често неодољиве. Ипак, током топлих летњих дана, када нам пријају лакши оброци, италијански специјалитети попут пасте могу се припремити у освежавајућој, повртној варијанти која ће задовољити и непца најпробирљивијих гурмана, без осећаја тежине након оброка.
За припрему ове лагане, а изузетно укусне летње пасте биће вам потребно:
1 већа главица црног лука
2 чена белог лука
3 зрела парадајза
1 средње велика тиквица
1 мањи патлиџан
2 паприке (по избору – црвена и/или зелена)
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер, суви оригано, сушени босиљак и рузмарин – по укусу
Пола кесе пасте по вашем избору (најбоље кратке форме – фусили, penne, farfalle...)
У дубљој тигању или шерпи загрејте маслиново уље и пропржите ситно сецкани црни лук док не постане стакласт. Додајте уситњен бели лук и наставите да динстате још минут-два, док не пусти мирис. Затим убаците поврће исечено на коцкице – паприку, патлиџан и тиквицу. Посолите, побиберите, додајте оригано, босиљак и рузмарин по укусу, па све заједно динстајте на умереној температури док поврће не омекша.
Након тога додајте парадајз, претходно ољуштен и исечен на коцкице. Наставите кување још око 20 минута, повремено мешајући, док се сви укуси не сједине, а поврће потпуно не омекша и створи се природни сос.
Док се поврће крчка, скувајте пасту у већој количини слане воде према упутству са паковања. Када је готова, процедите је, али сачувајте мало воде од кувања.
Када је поврће спремно, изблендајте целу смесу у кремасти сос помоћу блендер сета или штапног миксера. Добијени сос вратите у шерпу, додајте скувану пасту и добро промешајте да се све сједини. По потреби додајте мало сачуване воде од кувања како бисте постигли жељену густину соса. На крају, прелијте све са још мало маслиновог уља за додатну арому.
Приликом сервирања, поспите наренданим пармезаном и декорацију завршите листићима свежег босиљка. Ова лагана летња паста је права експлозија укуса – без трунке кривице!