КУВАЊЕ НА МОРУ
Летовање вас већ превише кошта, а ресторани безобразно дигли цене у сезони: Спремите ово за ручак у сопственом апартману
Ако вас је већ одлазак на приморје коштао папрено, зашто би тако било и са оброцима?
Лето је време када желимо да одморимо – и тело, и џеп, и шпорет. Али док цене у ресторанима расту брже од морских таласа, све више туриста одлучује да рерну замени двема ринглама у апартману, а породични ручак – једном практичном шерпом.
Управо зато вам доносимо рецепт за летњи рижото са туњевином и поврћем – укусан, хранљив и готов за пола сата, без компликација и скупе набавке. Савршен за оне дане када желите да поједете нешто „на кашику“, али да то не буде борба.
Састојци који не траже кредит:
1 шоља пиринча
1 главица црног лука
1 паприка
1 парадајз или пар кашика пелата
1 конзерва туњевине
Зачини: со, бибер, суви зачин, оригано
Мало уља и першуна – за шмек
Рецепт који воле и деца и буџет:
У шерпу сипајте мало уља и пропржите ситно сецкани лук док не омекша. Додајте паприку, па кад и она мало омекша, убаците парадајз (или пелат) и кувајте да се све лепо сједини. Затим додајте шољу пиринча, налијте водом да огрезне и зачините по укусу. Кувајте на средње тихој ватри 15–20 минута, повремено мешајући.
Када је пиринач мекан и сочан, умешајте туњевину, промешајте и кувајте још 2 минута. Поспите сецканим першуном, по жељи додајте пар капи лимуна и сервирајте док је још топло.
Породично, практично, без губљења времена
Овај ручак је прави доказ да и у апартману можете да једете „као људи“. Не захтева специјалне услове ни кулинарско знање, а све што вам треба можете пронаћи у локалној продавници или на пијаци.
Довољно за 2–3 особе, погодно за децу, не захтева гомилу судова, и – што је најважније – не зноји вас сатима у кухињи док остали пију хладно пиво у хладу.
Савети:
Уместо туњевине, можете додати и комадиће печене пилетине, виршле или јаје на око – шта већ имате при руци.
Ако немате павлаку – не брините, овај рецепт то ни не тражи.
Увече, кад захлади, уз остатке овог јела и салату од краставца имате и вечеру.
Закључак:
Кад следећи пут кренете на море, понесите сунчане наочаре, купаћи костим – и овај рецепт. Јер добар оброк не мора да кошта као порција рибе у марини. А кад је стомак сит, и море лепше мирише.