Лиснате мекане ПОГАЧИЦЕ са КИКИРИКИЈЕМ: Богат, орашаст укус са нежним и ваздушастим тестом који се топи у устима
Млевени кикирики у тесту даје им специфичну арому и благу хрскавост, док додатак маргарина осигурава богат и пун укус.
Погачице са кикирикијем разликују се од класичних, јер имају слојевиту и мекану структуру, захваљујући пажљив одабраним састојцима и техници припреме.
Састојци
Тесто
- 1 кг брашна
- 25 г свежег квасца
- 2 кашичице соли
- 2 кашичице шећера
- 300 мл млека
- 150 мл уља
- 200 мл јогурта
- 2 жуманцета
Премаз
- 200 г кикирикија
- 200 г маргарина
- Прстохват соли
За премаз погачица
- 2 беланца
Помешајте 500 г брашна, направите удубљење и ставите квасац, шећер и прелијте млеком. Промешајте и оставите 5 минута да квасац проради.
Додајте два жуманцета, млеко, уље и јогурт, а затим почните са мешањем да се сви састојци сједине. Затим додајте со и наставите са мешањем, а потом и остатак брашна.
Премесите тесто, а потом га прекријте и оставите да одстоји 30 минута да надође.
У сецко сипајте кикирики и маргарин, а потом и прстохват соли и све изблендајте.
Тесто премесите на радној површини, а потом га поделите на 8 делова. Сваки део премесите.
Оклагиом развуците сваки део и премажите премазом. Ставите са стране, а потом поновите поступак и са осталим деловима. Ређајте једну на другу, а последњом само затворите.
Развуците рукама, а потом оклагиом. Затим ножем сеците погачице, а плех премажите маргарином и ређајте их на исти.
Умутите беланце и премажите погачице.
Оставите да одстоје 10 минута, а потом пеците на 200 Ц 35 минута.
Детаљније о начину припреме на видеу Схерпица Реципес.