Lisnate mekane POGAČICE sa KIKIRIKIJEM: Bogat, orašast ukus sa nežnim i vazdušastim testom koji se topi u ustima
Mleveni kikiriki u testu daje im specifičnu aromu i blagu hrskavost, dok dodatak margarina osigurava bogat i pun ukus.
Pogačice sa kikirikijem razlikuju se od klasičnih, jer imaju slojevitu i mekanu strukturu, zahvaljujući pažljiv odabranim sastojcima i tehnici pripreme.
Sastojci
Testo
- 1 kg brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 300 ml mleka
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 2 žumanceta
Premaz
- 200 g kikirikija
- 200 g margarina
- Prstohvat soli
Za premaz pogačica
- 2 belanca
Pomešajte 500 g brašna, napravite udubljenje i stavite kvasac, šećer i prelijte mlekom. Promešajte i ostavite 5 minuta da kvasac proradi.
Dodajte dva žumanceta, mleko, ulje i jogurt, a zatim počnite sa mešanjem da se svi sastojci sjedine. Zatim dodajte so i nastavite sa mešanjem, a potom i ostatak brašna.
Premesite testo, a potom ga prekrijte i ostavite da odstoji 30 minuta da nadođe.
U secko sipajte kikiriki i margarin, a potom i prstohvat soli i sve izblendajte.
Testo premesite na radnoj površini, a potom ga podelite na 8 delova. Svaki deo premesite.
Oklagiom razvucite svaki deo i premažite premazom. Stavite sa strane, a potom ponovite postupak i sa ostalim delovima. Ređajte jednu na drugu, a poslednjom samo zatvorite.
Razvucite rukama, a potom oklagiom. Zatim nožem secite pogačice, a pleh premažite margarinom i ređajte ih na isti.
Umutite belance i premažite pogačice.
Ostavite da odstoje 10 minuta, a potom pecite na 200 C 35 minuta.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Sherpica Recipes.