Прави се БЕЗ капи уља - Манастирска пита за коју ће вам сви тражити парче више
У данима поста рецепти за пите су врло тражени, због једноставне припреме али и због тога што вас дуго држе ситим.
Укус осваја већ при првом залогају, а ваша породица ће је обожавати. Манастирска пита се спрема на води и нека вас то не брине јер је укус сочан и то без капи уља.
Манастирска пита се може користити и као предјело током слава, али морате бити спремни на пуно похвала.
Тесто за питу:
- 600 гр брашна
- Око 20 гр квасца
- Једна кашичица шећера
- Једна кашичица соли
- 350 мл воде
Потребно за фил:
- 300 гр сочива
- 200 гр празилука
- Једна главица црног лука
- 400 гр шампињона
- Мало соли
- Бибер
- Зачинска црвена паприка
Начин припреме:
У посуду ставите литар и по воде, а потом додајте 300 грама опраног и очишћеног сочива и кашичицу соли и оставите да се скува. Пропржите празилук и једну главицу црног лука у тигању са мало воде, а затим додајте исецкане печурке.
Након што испари сав вишак воде, додајте процеђено, и у хладној води опрано, скувано сочиво. Врсту и количину зачина додајте по свом укусу ( со, бибер, зачинска црвена паприка и сл. )Након што све лепо укрчка, оставите да се добијена смеса прохлади, а за то време припремите тесто.
Сипајте у чинију брашно и направите у средини удубљење, те у њега додајте квасац и мало воде и једну кашичицу шећера. Разбијте квасац руком и додајте кашичицу соли. Затим сипајте око 300 милилитара воде и умесите тесто на побрашњеној површини. Замешено тесто поделите на 10 до 12 лоптица.
Лоптице лепо обликујте, поспите мало брашном и оставите да одстоји око 20 минута. Након тога од сваке јуфке се прави кора која се цела филује. Па се лепо слаже ова преукусна пита, која се пече на 200 степено око 35 минута.