Pravi se BEZ kapi ulja - Manastirska pita za koju će vam svi tražiti parče više
U danima posta recepti za pite su vrlo traženi, zbog jednostavne pripreme ali i zbog toga što vas dugo drže sitim.
Ukus osvaja već pri prvom zalogaju, a vaša porodica će je obožavati. Manastirska pita se sprema na vodi i neka vas to ne brine jer je ukus sočan i to bez kapi ulja.
Manastirska pita se može koristiti i kao predjelo tokom slava, ali morate biti spremni na puno pohvala.
Testo za pitu:
- 600 gr brašna
- Oko 20 gr kvasca
- Jedna kašičica šećera
- Jedna kašičica soli
- 350 ml vode
Potrebno za fil:
- 300 gr sočiva
- 200 gr praziluka
- Jedna glavica crnog luka
- 400 gr šampinjona
- Malo soli
- Biber
- Začinska crvena paprika
Način pripreme:
U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 grama opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli i ostavite da se skuva. Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju sa malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke.
Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano sočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu ( so, biber, začinska crvena paprika i sl. )Nakon što sve lepo ukrčka, ostavite da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.
Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte kvasac rukom i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 mililitara vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 loptica.
Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. Pa se lepo slaže ova preukusna pita, koja se peče na 200 stepeno oko 35 minuta.