МЛАДИ ЛУК чисти крв, али може да изазове озбиљне последице ако имате ОВАЈ здравствени проблем – Ево када треба да га избегавате
Поред свежине и укуса који оплемењује сваки оброк, овај зелени штапић здравља садржи бројне корисне састојке – али није за свакога.
Млади лук је једна од првих пролећних намирница које уносимо с радошћу у свакодневну исхрану. Поред свежине и укуса који оплемењује сваки оброк, овај зелени штапић здравља садржи бројне корисне састојке – али није за свакога.
Зашто је млади лук толико здрав?
Млади лук обилује витаминима Ц, А, Б-комплекса, као и калцијумом, магнезијумом, гвожђем и сумпорним једињењима који чисте организам, подстичу рад јетре и крвних судова, и јачају имунитет. Најпознатији је по томе што:
- Чисти крв од токсина
- Побољшава варење и апетит
- Снижава холестерол
- Доприноси регулацији шећера у крви
- Има антибактеријска и антивирусна својства
Зато се често користи у дијетама, пролећним детокс плановима и као додатак народним лековима.
Када млади лук може да буде проблем?
Иако је користан за већину људи, особе које имају проблеме са желуцем – нарочито гастритис, чир или осетљиву слузокожу – треба да буду опрезне. Млади лук у свежем стању може изазвати:
- Надимање и гасове
- Жгаравицу
- Повећање желудачне киселине
- Нелагодност и бол у стомаку
Такође, особе које имају проблеме са јетром или жучном кесом треба да га конзумирају умерено, јер сумпорне материје могу изазвати појачано лучење жучи.
Како да га користите безбедно?
Ако имате осетљив желудац, кратко пропржите млади лук на мало маслиновог уља – биће лакше сварљив, а задржаће део корисних састојака.
Не претерујте – неколико стабљика дневно је сасвим довољно.
Комбинујте га са благим намирницама (нпр. куваним поврћем, јогуртом, пиреом).
Избегавајте га ако имате акутне болове у желуцу, јетри или жучи – посаветујте се с лекаром.
Напомена:
Иако је млади лук природни лек и прави савезник здравља, увек слушајте сигнале свог тела. Код хроничних проблема са органима за варење, посаветујте се с лекаром пре него што уврстите веће количине било које "здраве" намирнице у исхрану – јер оно што је корисно за једног, не мора бити и за другог.