ЛЕЊА ПИТА са јабукама је слатки класик који свако може да направи - Од јефтиних састојака и брзом припремом савршена је посластица за сваки дан
Прави се лако, а састојци су јефтини, уживаћете у сваком залогају.
Постоји тај један мирис који враћа у детињство брже него било која слика, песма или реченица. То је мирис свеже печених јабука, цимета и меканог домаћег теста – мирис лење пите. Ова старинска посластица није само колач, то је успомена, утеха и осећај дома, упакован у једноставне састојке које сви имамо у кући.
Данас вам доносимо рецепт који не захтева никакве кулинарске вештине – само мало добре воље и љубави. Лења пита какву су правиле наше баке, али с малим пречицама које штеде време, без да се изгуби и трунку тог старинског укуса.
Потребно је
За тесто:
3 јаја
1 чаша јогурта
1 чаша уља
1 чаша шећера
2 чаше брашна
1 кесица прашка за пециво
За фил
1 кг ренданих јабука
2 кашике уља
1 кесица бурбон ванилин шећера
пола кесице цимета
шећер по жељи
3 кашике гриза
прах шећер
Припрема
Рерну загрејте на 200 степени. У једној посуди умутите пенасто јаја са шећером. Сипајте уље и јогурт па поново умутите. Брашно помешајте са прашком за пециво, па сједините док не добијете мекано тесто. Рендане јабуке продинстајте у шерпици на уљу, па додајте шећере и цимет. Умешајте и 3 кашике гриза. Половину теста ставите у плех обложен пек папиром. Пеците око 10 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. Извадите и нанесите фил па прекријте другом половином теста. Пеците још 40 минута. Чачкалицом проверите да ли је лења пита печена. Оставите да се охлади, па сеците на коцке. Поспите обилно са прах шећером. Пријатно!