МОЖЕТЕ ОЗБИЉНО УГРОЗИТИ ЗДРАВЉЕ: Нутриционисткиња открива КО не би требало да држи пост!
Није на одмет знати...
Велики божићни пост траје 40 дана, а како бисмо одржали имуни систем јаким, веома је важно које намирнице бирамо.
Исхрана без намирница животињског порекла може оскудевати у изворима витамина Б12, гвожђа, витамина Д, калцијума, цинка, Омега-3 масноћа. Стога, специјалиста, струковни нутрициониста-дијететичар Јована Срејић Ферлуга говорила је за портал "Лепа и срећна" шта треба да се нађе на јеловнику.

Омиљена српска храна - СПАС ЗА СРЦЕ! Ових 7 намирница смањују холестерол и упале, а сви их воле!

Милутин Мркоњић је ОПЕРИСАО СРЧАНЕ ЗАЛИСКЕ, а ево КАКО да препознате КЉУЧНЕ симптоме овог обољења!

ДНЕВНИ ХОРОСКОП: Близанци ће данас добити све што пожеле од партнера, Шкорпије у финансијском РИЗИКУ!
- Определите за производе од целог зрна житарица, дајте предност омега 9 масноћама тј припремајте храну на маслиновом уљу, повећајте унос омега 3 масноћа (кроз туну, лосос, харингу, скушу, чиа семенке, ланено семе, орахе). Укључите у исхрану нове изворе протеина нпр нутритивни. квасац, протеине конопље, бундеве, хељде, сунцокрета. Сваки оброк нека садржи или поврће или воће. Најзаступљеније воће нека буду цитруси и бобичасто воће. Од поврћа бирајте поврће из породице купусњача: карфиол, броколи, купус, кељ, прокељ, рен, келераба, као и црни и бели лук. Додајте и зачине као што су, ђумбир, куркума, рузмарин, оригано, босиљак, тимијан. Повећајте унос течности кроз чај од ђумбира, чај од ехинацее, зелени чај, лимунаде, јабуково сирће, супе од костију - тврди Јована и и саветује да се као извор пробиотика бира туршија припремљена помоћу соли.
Ко не би смео да пости, са становишта нутриционизма?
- Пост се не препоручује особама које се опорављају од болести или повреде: трудницама, дојиљама, особама које због здравственог проблема морају да коригују своју исхрану и смање или повећају унос појединих нутијената, особама које уносе одређене лекове који захтевају одређене измене у избору намирница.
Која храна негативно утиче на имунитет, постоје ли намиринице које би требало да избегавамо?
- Намирнице које узрокују упалне процесе су шећер, бело брашно, транс масноће (хидрогенизоване и делимично хидрогенизоване биљне масноће), неуравнотежен унос омега 3 и омега 6 масноћа (тј превелик унос омега 6 масноћа из биљних уља: сунцокретово, кукурузно, коштица грожђа), вештачки додаци у храни (Е додаци).
Да ли су суплементи добар избор или је боље да извор витамина потражимо у природи?
- Здрава и добро избалансирана исхрана је најважнија. Суплементи могу да буду само додатак, у ситуацијама када нам је потребан повећан унос појединог нутријента а не можемо га унети искључиво кроз храну (јер би нам биле потребне велике количине намирница). Увек дајем пример витамина Ц и поморанџе. Поморанџа, је на пример, одличан извор витамина Ц али и бета каротена, калцијума и других фитонутријената. Сасвим је сигурно да ова једињења заједно делују много снажније и имају много јачи благотворни ефекат, него сваки од поменутих витамина или минерала посебно. Храна поред витамина и минерала садржи и многе друге супстанце важне за наше здравље - закључује Јована Срејић Ферлуга.