Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Ово је ОТРОВ за ваше тело": Фитнес тренер открио шта НИКАДА НЕ ЈЕДЕ, осим што је ШТЕТНО, процерс производње је ОДВРАТАН

17.08.2023. 17:45
Пише:
Србија Данас
fabrika mesa
фабрика меса / Извор: Shutterstock

Изгледа више бринемо које гориво сипамо у ауто, него шта уносимо у себе

Већина људи каже да им је набитнија став у животу здравље, међутим, ретко ради било шта поводом њега. Наиме, уколико желите да живите здравије, да ваш организам функционише боље, те да превентивно делујете на различита обољења, балансирана исхрана вам онда мора бити на врху приоритета.

- Као што бирате гориво које сипате у ауто, тако брините о томе шта "сипате" у своје тело и неће бити проблема, поручује Марко Стојановић, фитнес тренер који је помогао многима да првествено поправе здравље, а онда и да смање килограме и доведу тело у равнотежу.

ОТКРИВЕНА НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА! Студија показала да ова БИЉКА смањује ризик од НАЈТЕЖИХ БОЛЕСТИ, а ми је газимо и ЧУПАМО

ОТКРИВЕНА НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА! Студија показала да ова БИЉКА смањује ризик од НАЈТЕЖИХ БОЛЕСТИ, а ми је газимо и ЧУПАМО

Не крећете се довољно? УЗ ОВАЈ ТРИК ходаћете и 40 МИНУТА ДУЖЕ у току дана

Не крећете се довољно? УЗ ОВАЈ ТРИК ходаћете и 40 МИНУТА ДУЖЕ у току дана

Марко је приметио да многи његови клијенти имају проблема са претежно истом храном, зато је издвојио четири најнездравије намирнице које имају минимални ниво добрих материја, а могу да направе велику штету вашем организму.

На прво место је ставио месне прерађевине.

Ови производи имају малу нутритивну вредност, а препуни су нездравих састојака, попут холестерола, соли и масноћа.

Овакве прерађевине су богате и конзервансима, који подижу ризик од срчаних и канцерогених оболења.

Марко каже: - Налазе се на првом месту зато што се ту користе неупотрбљиви делови кољива - трпају се разни отпаци и уши, језици, мозгови и шта све не, не дао бог ником. Значи то су виршле, саламе, паштете и остале сличне месне прерађевине, каже и додаје:

- Додају се и разни емулгатори, појачивачи укуса, адитиви - отрови да би то што дуже трајало, да би се укус појачао и свежина задржала. 

Viršle
Виршле / Извор: Профимедиа

Маргарин

Већина маргарина које можемо наћи на нашем тржишту су препуни засићених и транс масти, које повећавају ризик од срчаних оболења.

Много боља опција је да маргарин замените правим путером, али у нешто мањој количини.

- Негде сам прочитао да се процес производње маргарина разликује од процеса прављења пластичне флаше по само једном састојку од пластичне флаше. Ради се хидрогенизација биљних уља, сојиног, сунцокретовог и слично да би маргарин изгледао тако како изгледа и имао такву структуру. Овај процес значи убацивање водоника под великим притиском.

Газирана пића

Садрже огромну количину калорија, шећера и вештачких састојака те немају храњиву вредност. Једно газирано пиће садржи око десет кесица шећера (у једној кесици је око 7 грама шећера). Према истраживањима, најпопуларнија дијетална и “регуларна” газирана пића имају исти утицај на зубну глеђ као и акумулаторска киселина, што доводи до повећања осетљивости зуба и појаве каријеса упркос доброј оралној хигијени. 

Газирана пића тамне боје садрже хемикалију познату под називом 4-метилимидазол (4-МЕИ), нуспродукт хемијске прераде, који се користи како би се створила вештачка боја која овим пићима даје боју. Истраживања повезују 4-МЕИ са раком. Поред тога, многобројна истраживања газирана пића повезују са гојазношћу.

sokovi
сокови / Извор: Shutterstock

Помфрит

Пржени кромпирићи, познатији као помфрит, спадају у храну која се радо и често једе на свим континентима, док у појединим државама ово готово јело има култни статус.

Помфрит је једна од оних намирница на чију калоријску вредност драстично утиче начин припреме. Најздравији начин припреме помфрита код куће је печење, без додатних масти. Печени, непосољени помфрит из рерне уједно има и најмање калорија - 100гр има 158 калорија.

Помфрит од свежег кромпира, припремљен код куће, садржи мање калорија од горе наведеног.

На тај начин припремљен помфрит има калоријску вредност ближу вредности обичног печеног кромпира, која износи само 93 калорије.

pomfrit
помфрит / Извор: Профимедиа

С друге стране, помфрит пржен у уљу и посољен, који се обично припрема у ресторанима, има чак 324 калорије на количину од 100 г намирнице. 

- Најгори је онај из америчког најпопуларнијег ланца брзе хране. Јесте ли се икада питали како је тако дугуљаст, па он се модификује. Користе се разни лакови да би он изгледао тако, да би задржао свежину и појачао укус. 

 

 

}