Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Након што сазнате ОВУ битну ствар, више нећете држати јаја у вратима фрижидера!

07.05.2018. 11:13
Пише:
Србија Данас/Телеграф
jaja u vratima frižidera
јаја у вратима фрижидера / Извор: Профимедиа

Боље спречити, него лечити...

Већина фрижидера има у вратима део намењен за чување јаја – па је логично претпоставити да је то најбоље место на коме можете да их држите.

ОСВЕЖИТЕ СЕ: Смути од ЈАГОДА на 4 начина, не зна се који је БОЉИ

Међутим, стручњаци су открили да су врата фрижидера заправо најгоре место за чување јаја ако желимо да остану свежа, односно да потрају што је могуће дуже. Наиме, врата су најтоплији део фрижидера па ће се јаја покварити брже него да их ставите на полице унутра. Осим тога, врата фрижидера су подложна сталним променама температуре, тврде стручњаци.

Ово је најбоља јутарња навика за ваше здравље, а ЈЕФТИНА је

Кад отворите и затворите фрижидер, предмети у вратима ће се више загрејати него они у другим деловима фрижидера

Jaja
Јаја / Извор: Профимедиа

Иако се стручњаци  слажу да би јаја требало стално држати у фрижидеру, један доктор тврди да је за нека јела боље да их држимо на собној температури. Наиме, Др Стјуарт Фаримонд тврди да чување јаја у вратима фрижидера може уништити нека јела на бази јаја "јер дрхтање од ударца вратима дестабилизује беланца". Такође каже да за кувана јаја можемо користити јаја из фрижидера, али за печена јаја или кајгану требало би да користимо јаја собне температуре. Тако јаја неће бити „жилава“ кад их пржимо или поширамо.

Како год – препорука је ипак да се за време ових врућих дана јаја држе у фрижидеру – направимо компромис па их држимо у посуди на полици фрижидера, а не у вратима. И пазите – држите их подаље од хране која има снажан мирис, иако су у љусци, јаја лако упијају мирисе.