Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Не изазива само бели лук ЛОШ ЗАДАХ! Због ових 5 намирница може да ''SMRDI ИЗ УСТА''

21.04.2023. 20:21
Пише:
Србија Danas/lepaisrećna.rs
devojka
девојка / Извор: Профимедиа

Не помаже ни прање зуба.

Узроци непријатног задаха могу бити бројни, а на свеж дах утиче и то како се храните. Ако паста за зубе и жвакаћа гума не помогну, време је да размислите о намирницама које конзумирате.

Бели и црни лук

Садрже једињења сумпора, која се снажно ослобађају током жвакања. У сировом белом луку има много више ових материја него у термички обрађеном. Такође, ово поврће садржи фитонциде - испарљиве и мирисне супстанце оштрог мириса које имају бактерицидна својства - због чега је толико популарно у традиционалној медицини.

Познати масовно ТЕМПИРАЈУ ДАТУМ РОЂЕЊА детета - Стручњак објашњава који су ризици и да ли је такав порођај безбедан

Познати масовно ТЕМПИРАЈУ ДАТУМ РОЂЕЊА детета - Стручњак објашњава који су ризици и да ли је такав порођај безбедан

Женске преваре су ЧЕСТ СЛУЧАЈ! Ево зашто се то најчешће дешава

Женске преваре су ЧЕСТ СЛУЧАЈ! Ево зашто се то најчешће дешава

Млечни производи

Млечни производи као што су сир, млеко, свежи сир могу да изазову лош задах ако се конзумирају у превеликим количинама. Млечни шећери могу да доведу до трансформације цревне микрофлоре, која затим ослобађа гасове који имају киселкаст, специфичан мирис.

Кафа

Садржи специфичне испарљиве супстанце, које се највише осећају током конзумације. Задах може да буде посебно непријатан ако се кафа удружи са дуваном.

Kafa
Кафа / Извор: Профимедиа

Производи који садрже шећер 

Доводи до умножавања микрофлоре, која не само да је способна да оштети зубну глеђ, већ и да ослобађа испарљиве супстанце непријатног мириса.  

Риба и мало морских плодова 

Генерално, многи људи не воле мирис рибе. Међутим, у овом случају све зависи од врсте рибе и начина на који се обрађује – ферментисана (посољена, укисељена) риба може да буде толико непријатног мириса да ћете морати не само да испирате уста, већ се и умијете и проветрите дом након ручка. Људи који користе суплементе рибљег уља треба да буду свесни да они такође изазивају непријатан задах.