Направите СЛАТКЕ КИФЛИЦЕ за ужину - Једноставан и БРЗ РЕЦЕПТ који ће вас одушевити
Викенд је пред нама па је ред да се опустите и наградите себе оваквом посластицом.
Уколико вам је потребна идеја за доруча, ево једног интересантног предлога. Спремите слатке кифлице, а уз шољицу чаја или млека биће идеалан оброк или ужина.
Викенд је па можете мало да се опустите.
Састојци:
675 г брашна за хлеб 1 кашика
75 г шећера 1 кашичица
14 г сувог квасца
1 кашичица соли
2 јаја
260 мл млека
100 г отопљеног путера
настругане лимунове или поморанџине корице
џем по вашем избору
Загрејати млеко да буде топло али не и вруће, додати квасац, шећер и једну кашику брашна све добро измешати и оставити на страну да нарасте.
У већу зделу за мешење ставити брашно, шећер и кашићицу соли и све промешати. Направити удубљење,додати отопљен путер,нарибану корицу лимуна или поморанџе,благо умућена јаја и надошли квасац.
Измешати све са варјачом и истрести на радну површину и добро умесити, да добијете глатко и еластично тесто,можда ће вам бити потребно још мало брашна. Обликовати га у лопту,покрити са провидном фолијом и оставити на топлом да расте,око сат времена.
Нарасло тесто премесити и кидати мале лоптице, растањити их да вам доњи део буде мало шири од горњег, на доњи део ставити кашичицу џема по вашем избору, ја највише волим од кајсија, увити према унутра леву и десну страну, на горњем делу зарезати неколико пута и увијати као ролницу док је увијате мало их развлачити са стране.
Увијене кифле ређати на плех који сте поставили папиром за печење, прекрити их провидном фолијом и оставити око пола сата да нарасте.
Нарасле кифле премазати умућеним жуманцетом са 3 кашике млека.
Пећи их у претходно загрејаној рерни на 170 степени око 20 до 25 минута или док вам благо не порумене.
Прохладити их, посути шећером у праху и послужити, пише Кулинарка.