Napravite SLATKE KIFLICE za užinu - Jednostavan i BRZ RECEPT koji će vas oduševiti
Vikend je pred nama pa je red da se opustite i nagradite sebe ovakvom poslasticom.
Ukoliko vam je potrebna ideja za doruča, evo jednog interesantnog predloga. Spremite slatke kiflice, a uz šoljicu čaja ili mleka biće idealan obrok ili užina.
Vikend je pa možete malo da se opustite.
Sastojci:
675 g brašna za hleb + 1 kašika
75 g šećera + 1 kašičica
14 g suvog kvasca
1 kašičica soli
2 jaja
260 ml mleka
100 g otopljenog putera
nastrugane limunove ili pomorandžine korice
džem po vašem izboru
Zagrejati mleko da bude toplo ali ne i vruće, dodati kvasac, šećer i jednu kašiku brašna sve dobro izmešati i ostaviti na stranu da naraste.
U veću zdelu za mešenje staviti brašno, šećer i kašićicu soli i sve promešati. Napraviti udubljenje,dodati otopljen puter,naribanu koricu limuna ili pomorandže,blago umućena jaja i nadošli kvasac.
Izmešati sve sa varjačom i istresti na radnu površinu i dobro umesiti, da dobijete glatko i elastično testo,možda će vam biti potrebno još malo brašna. Oblikovati ga u loptu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom da raste,oko sat vremena.
Naraslo testo premesiti i kidati male loptice, rastanjiti ih da vam donji deo bude malo širi od gornjeg, na donji deo staviti kašičicu džema po vašem izboru, ja najviše volim od kajsija, uviti prema unutra levu i desnu stranu, na gornjem delu zarezati nekoliko puta i uvijati kao rolnicu dok je uvijate malo ih razvlačiti sa strane.
Uvijene kifle ređati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje, prekriti ih providnom folijom i ostaviti oko pola sata da naraste.
Narasle kifle premazati umućenim žumancetom sa 3 kašike mleka.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Prohladiti ih, posuti šećerom u prahu i poslužiti, piše Kulinarka.