Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Срби НЕ МОГУ без СЛАНИНЕ! Нутриционисткиња СКРЕНУЛА ПАЖЊУ - Сачувајте здравље и линију, бирајте ову врсту

03.07.2023. 06:57
Пише:
Србија Данас/М.Аћимовић
slanina
сланина / Извор: Фото: Shutterstock - Youtube printscreen/AgroTV Србија

Краљица сухомеснатих производа тема је многих спорова између стручњака, а ево како да знате да нисте претерали!

Српска традиционална кухиња обухвата ризницу укуса и мириса насталу мешавином утицаја разних народа који су пролазили овуда и живели на нашим просторима. Као и у култури уопште, ова фузија различитих утицаја резултирала је оригиналношћу, па богата српска трпеза нуди незаборавне укусе који се само код нас могу осетити.

Спремање хране је посебан део српске традиције и културе. У српским селима кухиња се називала још и "кућа", а централни део је било огњиште, око ког су до касно у ноћ седели укућани и гости и уживали у традиционалмним "грицкалицама" - сланиници и чварцима и све то заливали ракијом.

Како јој само име каже, сланина је обично мастан поткожни слој утовљене свиње који се традиционално суши сваке зиме. Српски "суши" који се сматра и једном од три наша главна медикамента (поред лука и ракије) у народној култури лечи све болести. Шалу на страну, у редовима нутрициониста и лекара врло често се расправља о "лековитости" и штетности сланине. Неки тврде да је здрава, а неки да је веома штетна, међутим, како то обично бива, истина је увек негде на средини. 

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Путничка дијареја је најчешћи проблем на летовању, ево како да је СПРЕЧИТЕ

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Путничка дијареја је најчешћи проблем на летовању, ево како да је СПРЕЧИТЕ

СЛАНИНА СКИДА КИЛОГРАМЕ: Једите је и смршаћете 5 килограма за 10 дана

СЛАНИНА СКИДА КИЛОГРАМЕ: Једите је и смршаћете 5 килограма за 10 дана

Замолили смо нутриционисткињу и дијететичарку Аниту Алтеров да нам једном засвагда реши мит који се испрео око сланине. Она наводи да је све ствар у умерености и да исхрана треба да буде разноврсна, а то подразумева и масти које чине главни део сланине. На питање да ли је сланина здрава имала је јасан одговор:

- Да, у умереним количинама јесте. Из исхране не треба избацивати ни једну намирницу, уколико не постоје здравствени разлози за то. Сланина је добар извор здравих масти и протеина, као и многих витамина и минерала, каже она и додаје:

- Сланина, због веће количине масти, даје дужи осећај ситости па се може користити и у рестриктивним дијетама. Не треба бринути о мастима из сланине јер половина масти у сланини припада мононезасићеним мастима, тачније садржи олеинску киселину, која је здрава и препоручљива у здравој и правилној исхрани. Сланина је и добар извор омега 3 масних киселина које се углавном налазе у морској риби и орашастом воћу. Морам напоменути да је садржај омега 3 масних киселина већи код сланине домаћих свиња, док је код сланине свиња са фарми мањи и ту преовладавају омега 6 масне киселине. Негативан утицај сланина има уколико се конзумира у већим количинама, због већег садржаја засићених масти и соли и на тај начин повећава ризик од срчаних и бубрежних обољења. Сланина садржи нитрате и нитрите, који могу да делују канцерогено. Зато је најбоље да користите домаћу сланину, где је садржај ових супстанци контролисан, односно не садрже их.

slanina
сланина / Извор: Профимедиа

Иако никада то сигурно не бисте помислили, али сланина садржи читав низ витамина и минерала. Нутриционисткиња Анита истиче да су то витамини и минерали који треба свакодневно да се уносе у организам:

- Сланина садржи витамине Б групе, који учествују у метаболичким процесима у организму и битно је да се уносе свакодневно. Неки од њих су ниацин (Б3), пиридоксин (Б6) и биотин (Б7) који учествују у процесу варења угљених хидрата и масти. Од минерала сланина садржи селен који је битан за одржавање здравља штитне жлезде. Поред селена, садржи фосфор, гвожђе, магнезијум, цинк, калијум. Због многих процеса у организму битно ја да уносимо све ове витамине и минерале свакодневно.

Студије су показале да одређени поремећаји менталног здравља као што су депресија, биполарни поремећај, шизофренија и опсесивно-компулзивни поремећај, могу бити погоршани или чак узроковани недостатком аминокиселина. Наравно, сланина није лек за менталне поремећаје, а њена корисна својства делују само као део уравнотежене исхране.

- Занимљиво је да сланина, због већег садржаја аминокиселина, може да помогне у лечењу симптома депресије. Код депресије се често јавља
недостатак неуротрансмитера попут серотонина, допамина, норадреналина, а тело користи аминокиселине да их створи, па на тај начин намирнице богате аминокиселинама помажу. Поред сланине, ту су месо, риба, јаја, млеко и млечни производи од намирница животињског порекла и житарице, језграсто воће, махунарке и семенке од намирница биљног порекла.

Многи мисле да сланина кривац за вишак холестерола, триглицерида и болести каква је мождани удар и зато је избегавају у исхрани. Анита наводи да, уколико је уносите у нормалним количинама, њен учинак на холестерол је минималан, а још више се смањује ако је конзумирате уз неко поврће:

- Сланина, у зависности од врсте може да садржи од 50 -100 мг холестерола на 100 г. Уколико унесете препоручене количине од 30 г, унећете око 15-30 мг холестерола, што је заиста минимално. А ако послушате и мој савет да је једете уз неко поврће које је богато влакнима, онда ће та влакна да упију холестерол и избаце га из организма, тако да је то најбоља опција. А имајте у виду и да је дневни препоручени унос холестерола до 300мг, тако да заиста нема опасности, ако умерено конзумирате сланину, закључује она и додаје уз које још намирнице ју је здраво јести.

slanina
сланина / Извор: Профимедиа

- Може да се комбинује са јајима, као добар и квалитетан доручак за почетак дана, обавезно уз унос свежег поврћа које ће да обезебеди и одређену количину биљних влакана уз здраве масти и протеине. Може да се комбинује са оброк салатама у рестриктивним дијетама, како би осећај ситости био већи након конзумирања. Такође, добар је додатак као зачин разним јелима у малим количинама.

Дијететичарка наводи и да само код њих у Војводини има бар 15-ак врсти сланина (сапуњара, панчета, барена сланина, печена сланина, сирова сољена бела сланина, месната сланина) и да је најбоље јести домаћу сушену сланину која нема додате нитрате и нитрте, док је барена штетнија јер садржи нитрате и појачиваче укуса, који су штетни за здравље. Она препоручује да се конзумира до 2 пута недељно, у мањим количинама, око 30г по оброку, јер је веома калорична - У просеку 100г сланине има 500 кцал, а уколико изаберемо масније парче, оно може имати и око 700 кцал на 100г.

Многи се плаше сланине и зато што гоји, али у умереним количинама и са правим додацима не може повећати телесну масу, а чак се препоручује и у многим дијетама:

- Ако се користи у умереним количинама и не свакодневно, не може да утиче на повећање килаже. У умереним количинама је пожељна и у дијетама, због свих састојака које садржи. Такође, пожељна је и у исхрани деце, спортиста, радно анагажованих људи. Особе са високим крвним притиском и бубрежним болестима морају да поведу рачуна о њеном уносу, због веће количине соли. 

paprika, slanina
паприка, сланина / Извор: Shutterstock

Анита нам је открила и један фантастичан рецепт за летње дане - паприка са сланином и сиром

Потребни састојци:

-10 так паприка
- 500г сира (урда или рикота)
- 2 јајета
- 100 г сецкане сланине
- 100 г сецканих маслина
- 50 г млевеног лана
- 50 г сунцокрета

Припрема: Помешати све састојке и напунити паприке. Пећи их 20-25 мин. на 200 степени.