Нема УКУСНИЈЕ, а ни СВЕЧАНИЈЕ - Направите декоративну путер погачу, укућани и гости ће се одушевити
Толико се једноставно припрема да је могу спремати и почетници у кухињи.
Ево предлога за једну пре свега укусну, а затим и декоративну погачу. Идеална за било коју славску трпезу или када очекујете госте.
Ево шта је потребно од састојака и како се спрема.
САСТОЈЦИ:
- 900 г брашно Т- 400 глатко
- 1 кашичица шећера
- 1 јаје
- 50 мл уља
- 40 г квасца
- 2 кашичице соли
- 400 мл воде
- 150 до 200 гр отопљени путер или маргарин
- 150 гр семе сусама, лана, семе чиа
- 1 жуманце са 2 кашике млеко
У посуду сипате брашно 900 г, направите рупу у средини у коју сипате једно паковање квасца, једну кашику шећера, 50 мл уља, једно јаје, 400 мл воде, затим све измешајте и на крају додајте две кашичице соли.
Тесто пребаците на брашњаву површину и израдите га добро, а затим га поделите на 8 једнаких јуфкица од 120 грама, а од преосталог теста направите још 4 јуфке и оставите тесто да одстоји.
Сваку јуфкицу премесите, премажите отопљеним путером, а затим је уроните у семе сусама и лана, мешавину, а затим једну по једну стављајте у тепсију обложену пек папиром.
Преостале 4 јуфке расклагијајте и премажите уљем, а затим ређајте једну на другу. Поделите их на осам троуглова, а затим сваки троугао на три дела тако да можете од теста да направите плетеницу.
Између осам лоптица поређајте плетенице (погледајте видео).
Слагати у тепсијиу 30 цм обложену пек папиром и премазану уљем да се пече.
Пећи у загрејаној рерни на 180 степени, 40 до 45 минута.
Детаљније о рецепту на видеу канала Кухиња Валентина Машковић.