Nema UKUSNIJE, a ni SVEČANIJE - Napravite dekorativnu puter pogaču, ukućani i gosti će se oduševiti
Toliko se jednostavno priprema da je mogu spremati i početnici u kuhinji.
Evo predloga za jednu pre svega ukusnu, a zatim i dekorativnu pogaču. Idealna za bilo koju slavsku trpezu ili kada očekujete goste.
Evo šta je potrebno od sastojaka i kako se sprema.
SASTOJCI:
- 900 g brašno T- 400 glatko
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 40 g kvasca
- 2 kašičice soli
- 400 ml vode
- 150 do 200 gr otopljeni puter ili margarin
- 150 gr seme susama, lana, seme čia
- 1 žumance sa 2 kašike mleko
U posudu sipate brašno 900 g, napravite rupu u sredini u koju sipate jedno pakovanje kvasca, jednu kašiku šećera, 50 ml ulja, jedno jaje, 400 ml vode, zatim sve izmešajte i na kraju dodajte dve kašičice soli.
Testo prebacite na brašnjavu površinu i izradite ga dobro, a zatim ga podelite na 8 jednakih jufkica od 120 grama, a od preostalog testa napravite još 4 jufke i ostavite testo da odstoji.
Svaku jufkicu premesite, premažite otopljenim puterom, a zatim je uronite u seme susama i lana, mešavinu, a zatim jednu po jednu stavljajte u tepsiju obloženu pek papirom.
Preostale 4 jufke rasklagijajte i premažite uljem, a zatim ređajte jednu na drugu. Podelite ih na osam trouglova, a zatim svaki trougao na tri dela tako da možete od testa da napravite pletenicu.
Između osam loptica poređajte pletenice (pogledajte video).
Slagati u tepsijiu 30 cm obloženu pek papirom i premazanu uljem da se peče.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 40 do 45 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.