Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ЦЕЛА КУХИЊА замирише - Зачини који су НЕОПХОДНИ у ПРАЗНИЧНО време, један од њих РЕШАВА лош ЗАДАХ

17.12.2023. 16:11
Пише:
Србија Данас
loš zadah
лош задах / Извор: Shutterstock

Зачини су ту да сваком јелу дају бољи укус и учине га још посебнијим. Уз то, они су веома здрави и имају разне погодности, које добро утичу на организам. Треба само пазити ком јелу додајете који зачин.

 Каранфилић, ђумбир, коријандер, мушкатни орашчић, алева паприка, ванила и цимет. То су типични празнични зачини који се често користе у колачима или напицима , а могу да препороде и заштите цело тело од болести.

Као и са осталим стварима у кухињи, не треба ни претеривати ни у зачинима. Превелика количина може упропастити укус самог јела, уместо да га улепша.

Уколико се ОРАСИ и ЈАБУКЕ УБУЂАЈУ одмах их баците, али ове НАМИРНИЦЕ можете јесте чак и ако имају ПЛЕСНИ по СЕБИ - Али под 1 УСЛОВОМ!buđ

Уколико се ОРАСИ и ЈАБУКЕ УБУЂАЈУ одмах их баците, али ове НАМИРНИЦЕ можете јесте чак и ако имају ПЛЕСНИ по СЕБИ - Али под 1 УСЛОВОМ!

Потопила је СТОПАЛА у смесу са водом и три састојка која ПОДСТИЧУ ЦИРКУЛАЦИЈУ - Решава проблем непрокрвљеностиsoda bikarbona

Потопила је СТОПАЛА у смесу са водом и три састојка која ПОДСТИЧУ ЦИРКУЛАЦИЈУ - Решава проблем непрокрвљености

začini
зачини / Извор: Профимедиа

 Каранфилић

 Користи се згњечен или као сушени цветни пупољак. Често се налази у медењацима, куваном вину и пунчу. Дивно мирисан, јача стомак, смањује надимање и дијареју. Захваљујући састојку еугенолу - каранфилић може чак и да смањи зубобољу када се жваће и спада у најбоље природно средство против зубобоље.

 Ђумбир

Првобитно се налазио у Азији, али се сада узгаја и у Европи. Има јак укус и загрева непца. Једноставно речено, делује као аспирин. Колачић од ђумбира би стога могао помоћи у ублажавању болова или инхибирању упале. Кардамон, блиски сродник ђумбира, одговоран је за зачињен, слатки и слани укус медењака. Стари Римљани су користили ђумбир да излече преседање - он помаже варењу и такође је генерално ефикасан против белог лука или лошег задаха.

Мускатни орашчић

Самлевен и печен у медењаке, смирује и хармонизује. Мускатни орашчић је предиван божићни зачин који треба користити штедљиво због његовог јаког укуса.

Алева паприка

Користи се као прах или бобице, није само фини божићни зачин за печене јабуке или колаче. Такође многим другим јелима даје додатну укусну арому. Алева паприка такође садржи етерична уља која помажу варењу и ублажавању надимања. Код стреса и нервозе, алева паприка може да умири и има још доста тога што лечи слатка млевена паприка.

Цимет

cimet
цимет / Извор: Профимедиа

 Празник не би био празник без цимета. Колачићи са циметом, вафли са циметом...све је то оплемењено циметом. Цимет се добија из унутрашњег слоја коре зимзеленог дрвета цимета. Његов опчињавајући мирис позитивно утиче на ниво серотонина.

Србија Данас/Сенса/М.Л.

}